Preşedintele SLIPC, Lucia Cojocaru: Învăţămîntul din România trebuie să îşi redobîndească prestanţa

Preşedintele Sindicatului Liber al Învăţămîntului Preuniversitar Cluj, Lucia Cojocaru, afirmă, la început de an şcolar, că învăţămîntul din România trebuie să îşi redobîndească prestanţa şi este nevoie ca toate comunităţile locale să se implice mai mult în procesul educativ.

“Şcoala nu mai este atractivă pentru elevi, manualele sînt depăşite, iar programa şcolară trebuie să fie neapărat revizuită pentru a fi o bază pentru o educaţie asumată cu interes şi din plăcere. În educaţia elevilor sînt prea multe noţiuni de prisos. Nu este suficient ca Ministerul Educaţiei să dea o lege a educaţiei cu 80 de metodologii de aplicare. Este nevoie de o masă rotundă, cu largă participare, pentru a se stabili o strategie pentru perioade medii şi lungi în educaţie”, a declarat, pentru Agerpres, Lucia Cojocaru.

Referindu-se la calitatea procesului educaţional, liderul de sindicat a evidenţiat că în ultimii ani cadrele didactice nu mai sînt motivate pentru o activitate susţinută la catedră.

”Salariul din învăţămînt nu este deloc atractiv pentru tinerii absolvenţi de facultate. Cei foarte buni nu mai optează pentru o carieră didactică. Din păcate, la examenele organizate pentru ocuparea unor posturi didactice se prezintă tineri slab pregătiţi. Pentru a fi dascăl trebuie să ai o chemare, trebuie să îţi placă să lucrezi cu copiii şi să dai foarte mult din inimă pentru pregătirea lor”, afirmă liderul sindicatului clujean.

Ea a amintit, în context, că Sindicatul Liber al Învăţămîntului Preuniversitar Cluj şi-a exprimat dezacordul faţă de mutarea Liceului sanitar “Victor Babeş”, începînd din acest an şcolar, din clădirea din centrul oraşului în care a funcţionat timp de decenii – clădire retrocedată cultului unitarian – în zona industrială a municipiului.

“Liceul sanitar îşi va pierde din atractivitate pentru viitorii elevi. Clădirile revendicate, în care funcţionează şcoli, spitale sau muzee nu ar trebui să fie retrocedate. Proprietarii ar trebui să fie despăgubiţi, iar instituţiile să îşi continue activitatea în clădirile în care funcţionează de aproape o jumătate de secol. Asemănător, prestigiosul Liceu de Muzică «Sigismund Toduţă», care a dat promoţii de absolvenţi de valoare, a fost obligat să se mute din clădirea retrocedată Ordinului Franciscanilor în clădirea Liceului «Unirea», de unde au fost dislocate ateliere şi utilaje valoroase. În fostele ateliere auto se vor studia pianul sau vioara. Era salutar dacă pentru aceste situaţii cultele unitarian şi franciscan ar fi făcut un compromis şi  s-ar fi ajuns la un acord cu inspectoratul şcolar şi cu administraţia locală”, a arătat liderul de sindicat.

Articole din aceeasi categorie