Preot sancționat după ce a condiționat oficierea unei slujbe de înmormântare de plata unor taxe

Un preot ortodox din Tăuți, care a refuzat să oficieze o slujbă de înmormântare pentru că familia decedatului nu a plătit taxa pentru locul de veci, a fost sancționat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului.

Preotul a pretins familiei să-i ceară iertare „pentru modul urât” în care s-ar fi comportat față de el, neplătind (decât după mari insistențe) respectiva taxă, după care a întins mâinile spre a-i fi pupate.

„Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a luat act de comportamentul regretabil și smintitor al preotului Florin Parasca de la Parohia Tăuți, protopopiatul Cluj I, care a produs multă tulburare la o slujbă de înmormântare în comunitatea pe care o păstorește. Având în vedere repetatele hotărâri ale Sfântului Sinod, care interzic cu desăvârșire condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovadă nu doar de lipsă de tact, ci și de nerespectarea hotărârilor forurilor bisericești superioare” – a precizat, luni, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

Potrivit sursei citate, ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei a analizat toate aspectele acestui caz și, în conformitate cu articolul 159 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, a decis ca preotului Florin Parasca să i se aplice sancțiunea disciplinară „dojană arhierească”. De asemeni, acesta este obligat să restituie familiei îndoliate suma plătită, de 5.000 lei, și să își ceară scuze public.

Incidentul de la Tăuți a fost filmat de unul dintre participanții la slujbă.

M. T.

Articole din aceeasi categorie