Preot greco-catolic clujean, ales episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj

Pr. Călin Ioan Bot, din clerul Eparhiei de Cluj-Gherla (până în prezent vicar general) a fost ales de Sinodul Bisericii Arhiepiscopale Majore Greco-Catolice Române episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj. Anunțul a fost făcut public miercuri, de către Sfântul Scaun și de către Conferința Episcopilor din România (CER).

„Papa Francisc, în data de 22 ianuarie 2020, și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care Părintele Călin Ioan Bot a fost ales episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj. Sfântul Părinte a atribuit Părintelui Călin Ioan Bot Scaunul episcopal titular de Abritto” – se arată în comunicatul CER. Pr. Bot va fi auxiliarul episcopului Alexandru Mesian, care miercuri a împlinit vârsta de 83 de ani.

Odată cu pr. Călin Bot, pr. Cristian Dumitru Crişan a fost ales episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, fiindu-i atribuit Scaunul episcopal titular de Abula.

Pr. Călin Ioan Bot s-a născut la 24 iulie 1970, în localitatea Surduc, jud. Sălaj. A fost hirotonit diacon la 15 august 1995, în localitatea Nicula, de către ÎPS George Guțiu, iar preot la 10 septembrie 1995, în localitatea Tihău, jud. Sălaj, de către PS Vasile Hossu. A urmat cursurile Institutului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, absolvindu-l cu licență în teologie. Între 1995 și 2000 a fost director educativ al Institutului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.

În 2003 a frecventat cursul de specializare pentru formatorii de seminar la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, iar în 2005 a obținut licența în teologie spirituală cu lucrarea „Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu”. Din 2005 până în 2017 a fost rector al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. În cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla a avut și funcția de consilier eparhial pe probleme de învățământ-formare, până în 2017, când a fost numit protosincel al Eparhiei de Cluj-Gherla de către PS Florentin Crihălmeanu.

„Această nouă misiune o consider o provocare de creștere spirituală. Îi sunt recunoscător Preasfințitului Florentin și tuturor colegilor în mijlocul cărora am găsit un cadru în care să cresc, să mă desăvârșesc, să mă pregătesc pentru această mare provocare. Dacă Papa zice adesea «Purtați-mă în rugăciune!», cu atât mai mult eu, smeritul. Îi salut pe toți cei care m-au purtat în rugăciune. Mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături”, a spus, la aflarea anunțului, pr. Călin Ioan Bot, citat într-un comunicat al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Pr. Cristian Dumitru Crișan s-a născut la 11 octombrie 1981 în localitatea Sântu, județul Mureș. Între 2000-2003 a studiat Teologia la Blaj. Trimis la Roma, în anul 2007 a obținut Bacalaureatul în Teologie la Ateneul Pontifical „Sant’Anselmo”. La 11 mai 2008 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș.

În 2010 a obținut licența în Drept Canonic la Institutul „Utriusque Iuris” al Universității Pontificale a Lateranului, iar în 2012 a obținut doctoratul în cadrul aceleiași universități. În 2012 a fost numit paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Paris, și rector al Misiunii Greco-Catolice din Franța. În 2013 a fost numit Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România, în 2014 a fost numit Apărător al legăturii în Tribunalul Provincial de Primă instanță al Arhiepiscopiei de Paris, iar în 2016 a fost numit Judecător al aceluiași Tribunal.

Între anii 2016-2017 a urmat cursurile de masterat la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Institutului Catolic din Paris, obținând Diploma de Master II în co-tutelă cu Universitatea „Paris IV Sorbona”. În 2018 a obținut Certificatul „Emouna – l’amphi des religions” la Institutul de Științe Politice din Paris.

La 9 aprilie 2018 Papa Francisc l-a numit în funcția de Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, iar la 11 octombrie 2018 a fost numit de către Consiliul Permanent al Conferinței Episcopale Italiene coordonator național pentru pastorația greco-catolicilor români din Italia.

M. T.

Articole din aceeasi categorie