Premiere cinematografice. Mafia… corsicană

„Totuşi, anii copilăriei şi ai adolescenţei mele au fost marcaţi de un climat de violenţă politică şi confuzie totală. Corsicanii generaţiei mele au fost cu toţii martori, sau au trăit ei înşişi, la diferite niveluri, o viaţă violentă, crime, atacuri de răzbunare şi ambuscade, familii decimate”, am ţinut mult să încep cu această declaraţie a regizorului Thierry de Perett, corsican, martor al multor evenimente ale perioadei ’70 – ’90. 30 de ani care i-au marcat tinereţea, care l-au obligat, obligaţie morală, să dedice filmul tinerilor care şi-au pierdut viaţa în cei 30 de ani şi ceva, majoritatea asasinaţi sau victime colaterale dacă admiteţi termenii.
O viaţă violentă/Une vie violente (Franţa, 2017) nu este un film comod. Este o frescă a unor timpuri în care violenţa marca viaţa în Corsica, un război civil şi militar din care nu au lipsit, nici nu aveau cum, asasinatele la comandă, reglările de conturi, exploziile, urmăririle spectaculoase, corupţia…
Filmul poate fi văzut şi ca un thriller politic, asta este sigur. Avem oameni politici corupţi, avem poliţişti corupţi, avem magistraţi corupţi, avem bancheri corupţi şi nu în ultimul rând avem şi grupuri de justiţiari, independenţi, bine antrenaţi, puşi să rezolve problemele pe cont propriu. Nu sunt deloc răzbunări cum s-ar putea crede la prima vedere, deloc. Sunt acţiuni îndreptate împotriva unor oameni pentru care banii şi puterea face legea în insulă.
Este şi un film, am în vedere acum şi pelicule precum Naşul, despre familie şi onoare, despre dragoste, violenţă, răzbunări, bani şi iar bani, într-o lume în care legile sunt doar pură teorie.
O viaţă violenă a fost distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu (Thierry de Perett) la festivalul internaţional de film de la Sevilla (2017) şi nu este exclus să mai primească şi alte recunoaşteri. Normale dacă avem în vedere că este un film foarte bine făcut, cu acţiune închegată, actori exacţi şi precişi, o muzică în ton cu tensiunile propuse, imagini superbe ale peisajului mediteranean.
Actorii – Jean Michelangeli, Henri Noel Tabary, Marie Pierre Nouveau,…- nu fac parte din elita cinematografiei franceze, nu încă. Dar interpretările lor fac tot filmul, pot spune că reuşesc să ofere imaginea unei Corsici veritabilă Sicilie franceză.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie