Preda (IICCMER): Eroismul feminin în închisorile comuniste – o lecţie din care au de învăţat inclusiv bărbaţii

„Femei în comunism. Destine colective şi individuale” a fost tema unei conferinţe organizate joi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Ambasada Marii Britanii şi Biblioteca Naţională a României, ocazie cu care reprezentanţii IICCMER au anunţat că lucrează la realizează unui dicţionar cu numele femeilor care au trecut prin închisorile comuniste, informează AGERPRES.

”Frontul din spatele sistemului carceral al închisorilor comuniste a fost în bună parte dus de mame şi Radu Predabunici, de soţii şi surori, dar şi de fiice”, a declarat, la eveniment, Radu Preda, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

În opinia sa, „eroismul feminin” de care au dat dovadă femeile – atît cele încarcerate, cu atît mai mult cele care au rămas acasă şi au fost nevoite să aibă grijă de familie – reprezintă „o lecţie din care au de învăţat inclusiv bărbaţii”. „Despre suferinţa la feminin în comunism s-ar putea spune multe. Eu aş vrea doar să atrag atenţia că, pe lîngă galeria glorioasă a rezistenţei în munţi, a deţinuţilor de la Jilava, Aiud, Sighet sau Piteşti, o suferinţă la fel de mare, uneori cu atît mai dramatică cu cît ea a rămas în bună parte necunoscută şi, ca atare, neonorată, s-a consumat în acele închisori sau lagăre destinate femeilor”, a spus acesta.

Istoricul Alin Mureşan, cercetător la IICCMER, a subliniat că pentru femei închisoarea a fost mult mai dificilă, deşi ”bătăile şi durităţile nu erau la fel de răspîndite” ca în cazul bărbaţilor. El a precizat că IICCMER realizează un dicţionar în care au fost adunate numele femeilor care au trecut prin închisorile comuniste şi prin care se doreşte a se crea o imagine a ceea ce a însemnat detenţia feminină.

„E puţin mai mult decît un dicţionar. Este pornit de la o vastă documentare istorică pe care o deţinem şi care este publică. Am selectat de acolo toate femeile care au fost închise şi am încercat să-l constituim şi, în momentul de faţă, după lungi eforturi ale unui grup destul de mare al unor colegi, am ajuns să avem aproape gata partea aceasta de dicţionar şi pe baza acestuia veţi vedea cîteva date şi statistici despre femeile care au fost închise. El va fi însoţit de un studiu introductiv, în realitate vor fi vreo 6 – 7 studii, va fi o carte mică într-o carte mai mare. Încercăm să avem o imagine cît mai cuprinzătoare a ceea ce a însemnat detenţia feminină”, a arătat Alin Mureşan.

La rîndul său, Radu Preda, preşedinte executiv IICCMER, a afirmat că realizarea unui astfel de dicţionar cu numele celor care au trecut prin închisorile comuniste „este o datorie faţă de istoria completă care este scrisă deopotrivă de femei şi de bărbaţi, dar şi de copii”.

Prezentă la eveniment, jurnalista britanică Jessica Douglas-Home, care a fost corespondent în România în perioada comunistă, a prezentat modul cum a receptat ea suferinţa oamenilor de la acea vreme. Ea a recunoscut că a fost profund marcată cînd a văzut cum clădiri istorice, sate din Transilvania erau lăsate să cadă, fără a se încerca a fi restaurate sau măcar conservate. Jurnalista a prezentat şi cîteva imagini cu o serie de clădiri care, după 1990, au fost restaurate şi a invitat publicul să le viziteze.

Articole din aceeasi categorie