Portavionul chinez Varyag, de la cazino plutitor la armă de distrugere în masă

– ABC –

După ce l-a cumpărat pentru a-l folosi iniţial drept cazino în Macao, China face din acest portavion din epoca sovietică o emblemă a flotei sale maritime. Ar fi trebuit să devină un cazino plutitor, dar pînă la urmă a ajuns armă de distrugere în masă. Este povestea primului portavion al armatei chineze, care a făcut o demonstraţie în apele mării înainte de lansarea sa oficială.

Varyag are 300 de metri lungime, cîntăreşte 55.000 de tone iar construcţia sa a început în Ucraina, în vremea apusei Uniuni Sovietice. Dar prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa de Est l-a lăsat pe jumătate neterminat pe şantier, pînă cînd o companie chineză a decis să-l cumpere cu 20 de milioane de dolari, în 1998. Pe vremea aceea nu era decît o navă ruginită şi fără motoare care, teoretic, trebuia să devină un cazino plutitor în Macao. Ceva similar navei „Kiev”, un alt portavion rus devenit una din atracţiile parcului de distracţii din Tianjin după ce a fost transformat în hotel.

Dar în loc să fie prevăzut cu săli de jocuri şi rulete, Varyag a luat drumul şantierului naval de la Dalian, în provincia Liaoning, pentru a fi renovat şi adaptat unei nave de război. Timp de patru ani, tehnicienii armatei au lucrat la restaurarea şi instalarea sistemelor interne, devenind complet operativ şi un excelent laborator de practică pentru construirea de viitoare portavioane chinezeşti. Potrivit mass-media chineze şi asiatice, precum revista militară din Hong Kong, Kanwa», lucrările de reabilitare au vizat de la sala şi cabinele echipajului, pînă la echipamentele de navigaţie, motoare şi sisteme de propulsie.

Varyag, pe care vor ateriza şi decola bombardiere ruseşti Su-33 şi modelele proprii chineze J-11, este mult mai mic decît portavionul american „USS George Washington”, unul din cele 11 pe care le are armata americană pentru a patrula Pacificul de la baza din Japonia. Dar primul său test de probă a ridicat tensiunea în Asia, unde ţările vecine asistă cu preocupare la escaladarea miliară a Chinei.

Japonia a criticat “opacitatea” bugetului militar chinez care a crescut anul acesta cu 12,7%, pentru a se cifra la 601,1 miliarde de yuani (64,998 miliarde de euro). Coincizînd cu lansarea la apă a navei Varyag, Taiwanul, insula autonomă reclamată de Beijing, şi-a etalat rachetele Hsiung Feng III, capabile să scufunde un portavion. China îşi dispută cu vecinii mai multe insule bogate în bancuri de peşte şi în zăcăminte de gaz, ceea ce ar putea duce la o creştere a tensiunii în zonă.

În faţa acestei îngrijorări, China a lansat un discurs privind o escaladare „paşnică”, reclamînd dreptul la modernizarae sa militară după trei decenii de creştere economică care au făcut din ea a doua superputere a lumii. Generalul Luo Yuan, expert la Academia de Ştiinţe Militare a declarat că „China nu ar trebui să aibă mai puţin de trei portavioane, numărul celor pe care le va deţine India şi Japonia în 2014, pentru a-şi apăra drepturile şi interesele marine în mod eficient”.

Articole din aceeasi categorie