Poiectul privind Muzeul locomotivelor din Dej bate pasul pe loc

Proiectul privind înființarea unui Muzeul al locomotivelor la Dej bate pasul pe loc. Deși există o lege care reglementează înființarea muzeului, până acum nu s-a întreprins nimic concret pentru constituirea efectivă și finanțarea acestui obiectiv.

Deputatul PSD de Cluj, Cornel Itu, inițiatorul legii privind înființarea muzeului locomotivor din Dej spune că în luna iulie a trimis ministrului Transporturilor o scrisoare deschisă pentru a afla care este situația Centrului Muzeal al Locomotivelor Dej și dacă se vor face demersuri pentru cuprinderea în buget a sumelor necesare funcționării muzeului. Parlamentarul clujean spune că în răspunsul adresat Comitetului de Inițiativă pentru Înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor Iași, Ministerul dă asigurări că va cuprinde în bugetul instituției sumele necesare funcționării muzeului.

Reamintesc că la începutul anului 2019, CENAFER a anunțat că a fost întocmit un proces verbal prin care părțile implicate și-au dat acordul privind înființarea viitorului Centru Muzeal al Locomotivelor Dej. Procesul verbal a fost supus avizării Comisiei Tehnico-Economice din cadrul SNCFR Cluj-Napoca. Din cele comunicate de CENAFER, această comisie a avizat favorabil procesul verbal. Ulterior, acest proces verbal a fost trimis în cursul lunii mai 2019 la conducerea Companiei CN CFR SA în vederea supunerii la discuții și avizare. Am fost informat că de la acea dată nu s-a primit niciun răspuns, iar proiectul este blocat. Stimate domnule ministru, e nevoie de soluționarea cât mai urgentă a alocării terenului, pentru a putea fi dată acea hotărâre de guvern care ar permite deschiderea activității Muzeului și a funcționării acestuia ca persoană juridică. În plus, este vorba de vehicule feroviare care vor trebui aduse din diferite locații – vehicule care se degradează în ritm accelerat, deoarece nu sunt protejate.

În această lună am primit răspuns din partea Comitetului de Inițiativă pentru Înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor Iași (comitet în atenția căruia a fost direcționată scrisoarea deschisă menționată anterior), în acesta fiind menționat că începand cu anul 2021 vor fi susținute demersurile pentru modificarea structurii organizatorice și cuprinderea în bugetul instituției a sumelor necesare funcționării muzeului”, a arătat Cornel Itu.

Muzeul ar urma să fie finanțat din bugetul CENAFER și urmărește între altele să restaureze, conserve și expună mașini feroviare, instalații și subansamble folosite în sistemul feroviar, dar și atragerea de donații și achiziționarea de exponate și documente noi.

Dejul găzduiește o colecție de 20 de locomotive și vagoane care au făcut istorie în România. A fost creată în 1992 de un grup de angajați pasionați ai Depoului și e vizitabilă. Prima piesă din colecție, adusă în 1992 şi reecondiţionată, este locomotiva 150.105, construită în 1955, care face parte dintr-un lot de 282 de locomotive, fabricate integral în România de către Uzinele Reşiţa şi Uzinele Malaxa după al doilea război mondial. 

Articole din aceeasi categorie