Pîslari, vaselină şi mobile închise: tehnici de supravieţuire în Siberia

Corriere della Sera

În Siberia Centrală şi de Est, s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi de pe planetă: în Iakutia – minus 48 de grade, în regiunea Habarovsk – minus 50. Desigur, nu sînt cele minus 72 de grade înregistrate în 1926, însă gerul din acest an rămîne unul puternic, chiar şi potrivit criteriilor locale.

În aceste zone ale Rusiei nu poţi sta prea mult în aer liber, nici măcar dacă eşti foarte gros îmbrăcat. Potrivit medicilor, cele mai vulnerabile părţi ale corpului sînt, pe vreme geroasă, mîinile şi părţile superioare ale urechilor, unde sîngele circulă încet, iar sensibilitatea este crescută. Pentru a preîntîmpina degerăturile, locuitorii Siberiei îşi ung iarna feţele cu grăsime – de cerb sau elan – însă merge şi vaselina obişnuită. În perioada gerurilor puternice, numărul discuţiilor pe mobil se reduce în mod semnificativ, deoarece este destul de dificil să-şi scoţi pe stradă mănuşa ca să răspunzi la telefon. Cele mai periculoase sînt telefoanele scumpe, finisate cu aur sau platină: pe ger, degetele se lipesc de părţile metalice ale telefonului.

Bancomatele din Rusia se pot bloca: tranzacţiile figurează ca fiind efectuate, însă fanta prin care ar trebui să iasă banii rămîne închisă. În unele oraşe ruseşti, cum este şi Vorkuta, cu ani în urmă şoferii făceau focul sub automobile, pentru a încălzi motorul. Astăzi, odată cu apariţia maşinilor străine, această practică periculoasă a fost dată uitării: pur şi simplu motorul nu este oprit pe timpul nopţii.

Bătrînii îşi sfătuiesc rudele să se îmbrace cu mai multe straturi de haine: astfel căldura se va menţine mai bine. La mare căutare sînt din nou pîslarii (valenki), care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat milioane de soldaţi.  În Moscova lucrează brigăzi de voluntari: aceştia circulă noaptea prin oraş, în căutare de persoane în stare de ebrietate. Pe vreme geroasă, alcoolul contribuie la dilatarea vaselor sangvine şi accelerează circulaţia. Însă, înghiţitură după înghiţitură, oamenii beţi cad în zăpadă, iar dacă nu sînt scoşi din nămete după maxim 20 de minute – sînt pierduţi.

Articole din aceeasi categorie