Piftii de porc şi de viţel (răcituri)

1 kg de picioare de porc sau viţel, 3 l apă, o căpăţînă mică de usturoi, sare.
Piftiile se pot face din picioare şi din urechi de porc, de asemenea din picioare de viţel. Mai gustoase sînt cele amestecate.

Se pun la fiert, într-un vas cu apă rece, două picioare de porc şi două de viţel, bine spălate şi curăţate. Se lasă să fiarbă descoperite, la foc mic, şi din cînd în cînd se ia spuma. Se sărează. Sînt gata atunci cînd carnea se desface uşor de pe os. Se scot oasele înainte de a se răci şi se aşează carnea în farfurii. Zeama se curăţă de grăsime şi se încearcă dacă este destul de legată, punînd cîteva picături pe o farfurioară. Dacă acestea se întăresc bine la rece, se dă la o parte oala cu zeamă şi se lasă să se limpezească. În caz contrar se lasă pe foc, să mai dea cîteva clocote. După gust, se poate adăuga în zeamă puţin usturoi pisat, înainte de a fi strecurată. Se toarnă apoi zeama peste carnea din farfurii şi se lasă să se prindă. Înainte de a fi servite se pot răsturna, ştergînd fundul farfuriei cu un şervet muiat în apă fierbinte.

Articole din aceeasi categorie