Piese relevante pentru istoria Clujului – restaurate și reintroduse în circuitul cercetării științifice

21 de piese medievale relevante pentru istoria Clujului și a Transilvaniei vor fi restaurate, descrise și reintroduse în circuitul cercetării științifice naționale și internaționale.

Piesele aparțin Bibliotecii Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române și fac parte dintr-un lot de 169 de volume și 10 fragmente de manuscrise medievale inventariate în anul 2018 la inițiativa conf. dr. Adrian Papahagi de la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai“ – informează Academia Română.

Conform sursei citate, operațiunile se vor desfășura în cadrul proiectului „FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice“, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Biblioteca Filialei Cluj a Academiei Române este unul din principalii depozitari ai memoriei Clujului medieval. Aici se conservă o mare parte din patrimoniul care a aparținut bibliotecilor instituțiilor ecleziastice ale orașului medieval – parohia catolică Sf. Mihail, abația benedictină din Cluj-Mănăștur, conventurile franciscan și dominican, trecute toate în patrimoniu iezuit sau unitarian, în sec. al XVI-lea.

„Devenite caduce, manuscrisele medievale copiate pe pergament au fost dezmembrate și folosite ca legături de carte tipărită. Timp de sute de ani, aceste fragmente prețioase de manuscrise medievale au fost expuse murdăriei, prafului, umidității și au fost complet ignorate. În anul 2018, conf. dr. Adrian Papahagi de la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” a avut inițiativa inventarierii cărților legate în fragmente de manuscrise medievale: au rezultat 169 de volume și 10 fragmente desprinse din legături. Dintre acestea, ne propunem (…) să restaurăm în folosul patrimoniului național, să descriem în folosul comunității științifice internaționale și să expunem în folosul publicului clujean și internațional 21 de piese relevante pentru istoria Clujului și a Transilvaniei medievale” – informează și Biblioteca Academiei Cluj-Napoca.

Potrivit aceleiași surse, proiectul va introduce în patrimoniul cultural național 20 de noi piese medievale, „până acum ocultate prin faptul că nu aveau un statut de sine stătător, ci erau simple elemente necatalogate și nediferențiate ca atare în legătura unor cărți produse în secolele XVI-XVIII”. Acestea vor fi, la rândul lor, restaurate și conservate corespunzător.

M. T.

Articole din aceeasi categorie