Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu, indisponibilizate de polițiști

Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost indisponibilizate în urma unor controale efectuate de polițiști la agenții economici care efectuează operațiuni cu această substanță.

Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IGPR a declanșat, la nivel național, o acțiune pentru prevenirea evenimentelor generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecție a plantelor și a precursorilor de explozivi. Au fost verificate operațiunile cu produse de protecție a plantelor, ce conțin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu, precum și condițiile de păstrare, depozitare, transport și utilizare de către agenții economici din raza de competență.

Potrivit IGPR, în perioada 12 – 14 august, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase au făcut verificări de specialitate la nivel național, fiind efectuate 51 de controale la agenți economici ce efectuează operațiuni cu azotat de amoniu. Polițiștii au constatat 11 infracțiuni de nerespectare a regimului protecției mediului și au indisponibilizat 8.453,52 tone azotat de amoniu precum și 300 litri de deșeuri.

Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținut din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă. Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrășământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.

„Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca substanță din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272 – poate agrava un incendiu, oxidant și fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect). Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă. Conform fișei de siguranță, oxizii de azot, degajați la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici. Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăților explozive (în anumite condiții), azotatul de amoniu este clasificat ca și precursor de exploziv pentru care există obligația raportării furturilor, pierderilor sau disparițiilor semnificative” – precizează IGPR.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie