Peste 6.650 de pelerini din Eparhia de Cluj-Gherla, la Blaj

Cu suflete pline de bucurie, credincioșii greco-catolici din Eparhia de Cluj-Gherla și alți doritori de a-l întâlni pe Sfântul Părinte, Papa Francisc, s-au pregătit pentru pelerinajul care-i va conduce pe toți spre Blajul istoric, centru de cultură și de credință și centru al unirii tricentenare cu Roma, pentru prima dată umbrit de statura înaltă, caldă și protectoare a unui urmaș pe tronul Sfântului Petru.

Blajul, izvor și dar de lumină spirituală pentru neamul românesc va fi acum sub lumina reflectoarelor care-l vor face vizibil pe toate meridianele pământului, atât prin prezența și binecuvântarea Papei Francisc, cât și prin strălucirea martiriului pentru credință a celor șapte episcopi greco-catolici care vor fi ridicați la cinstea altarelor: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România, între anii 1950 – 1970.

În acest context, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla și pr. Călin Bot, vicar general, oferă câteva informații cu privire la organizarea pelerinajului la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla. Referitor la programul vizitei Sfântului Părinte în România, Preasfinția Sa a menționat faptul că este o vizită de trei zile, „una dintre cele mai lungi vizite în Europa”. De aceea, cele trei zile sunt „un timp de har pe care trebuie să încercăm să-l valorificăm din plin”. Preasfinția Sa a îndemnat: „Cred că este o ocazie bună să ne rugăm pentru Sfântul Părinte, să poată să împlinească bine misiunea pe care și-a propus-o”. (…) La Blaj, ne vom afla pe istorica Câmpie a Libertății. Reiau ceea ce spunea și Primarul Blajului în zilele trecute, când s-a binecuvântat o statuie a Sfântului Ioan Paul al II-lea în fața Mitropoliei din Blaj: «Trăim momente istorice, de la 1848 nu au mai fost asemenea momente pe Câmpia Libertății!» De aceea, să-l primim cu brațele deschise pe Papa Francisc în România și la Blaj, în spiritul ospitalității caracteristice poporului român”.

În privința aspectelor practice ale organizării pelerinajului din Eparhia de Cluj-Gherla spre Blaj, pr. Călin Bot, vicar general, își exprimă convingerea că „bucuria mare va reuși să depășească toate inconvenientele posibile” și cuvântul său de ordine este: „fluidizare”. Pentru aceasta, pelerinii „sunt rugați să ajungă la Blaj până la ora 7:00, cei care merg cu autocare sau cu mașini proprii. Accesul pe Câmpia Libertății va fi permis între orele 06:00-10:00. Pelerinii sunt rugați să aibă la ei actul de identitate iar copiii, certificatul de naștere. Există trei trenuri care au fost închiriate de către Episcopia de Cluj-Gherla pentru acest moment”.

Cu privire la biletele de intrare pe Câmpia Libertății, a spus că sunt pentru zone diferite, în fiecare zonă fiind locuri rezervate pentru fiecare eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Organizatorii au făcut eforturi, astfel încât comunitățile parohiale și familiile să poată fi împreună în același loc. Cu toții vor putea viziona celebrarea, pentru că pe Câmpia Libertății sunt montate 8 ecrane de mari dimensiuni”. Pr. vicar a mai menționat că pelerinii pot duce cu ei scaune pliante, cărucioare pentru copii, umbrele (mici).

PS Florentin mai menționează faptul că „din Eparhia de Cluj-Gherla sunt înscriși 6.650 de pelerini, între care 170 de preoți și 40 de persoane consacrate. Fiecare bilet este nominal, astfel, Comisia de coordonare a trebuit să nominalizeze 6.650 de bilete pentru credincioșii din Eparhia de Cluj-Gherla. La fel, pentru biletele de tren, au fost nominalizate locurile, pe parohii, toate aceste bilete au fost date părinților protopopi, care le-au dat preoților parohi pentru a fi distribuite credincioșilor, împreună cu sacoșa pelerinului. Sacoșa conține o șapcă albastră, pelerina, de asemenea și cartea pelerinului, care cuprinde biografia Sfântului Părinte Papa Francisc, textul integral al Sfintei Liturghii și există o secțiune care se numește «Cununa Martirilor», în care sunt prezentați cei șapte episcopi martiri pentru credință – este câte o fișă biografică pentru fiecare episcop în parte. La final sunt și câteva cântece și rugăciuni, pentru că așa le stă bine pelerinilor, să cânte împreună, să se roage împreună”.

„Ne dorim să fie cu adevărat un pelerinaj”, explică Preasfinția Sa: „care nu este o excursie, ci, în primul rând, ne aduce aminte că și noi suntem trecători pe acest pământ. În al doilea rând, pelerinajul presupune mortificare, va trebui să avem și răbdare unii cu alții, să facem ca timpul de așteptare să devină un timp de rugăciune (a recomandat rugăciunea Rozariului –n.n.) și apoi, în al treilea rând, pelerinajul are și un scop, scopul nostru este participarea la Sfânta Liturghie de la Blaj și la beatificarea episcopilor noștri martiri și mărturisitori. Spre seară, când ne vom întoarce acasă, sper din tot sufletul să avem inimile pline de bucurie, ca urmare, să mergem împreună cu bucurie!” a îndemnat ierarhul.

V.S.

Articole din aceeasi categorie