Peste 6.000 de persoane așteptate la consacrarea noului arhiepiscop romano-catolic de Alba-Iulia

Doi cardinali, șapte arhiepiscopi, 21 de episcopi, opt episcopi auxiliari, patru episcopi emeriți – în total 42 de episcopi – vor participa sâmbătă, 22 februarie, la ceremonia consacrării noului arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba-Iulia, mons. dr. Kovács Gergely.

Din România vor participa 15 episcopi romano-catolici și greco-catolici. Alți trei vor sosi de la Roma, din partea Sfântului Scaun. De asemeni, vor fi 19 episcopi din Ungaria, împreună cu Erdő Péter, cardinal și primat al Ungariei și Veres András, președintele Conferinței Episcopale Maghiare, dar și episcopi din Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Austria, Germania și Slovacia.

În spiritul relațiilor ecumenice, discursul de felicitare al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române va fi rostit de arhiepiscopul Irineu din Alba-Iulia. De asemeni, „într-un gest ecumenic, fratern și de respect”, vor fi prezenți reprezentanți ai Bisericilor istorice din Transilvania – Biserica Reformată, Biserica Luterană Maghiară, Biserica Unitariană Maghiară, Biserica Evanghelică C.A. și ai Arhiepiscopiei Armene din România.

„Prezența în număr mare a autorităților civile depune mărturie despre faptul că aceștia sunt alături de arhidieceza noastră și de noul ei păstor. Aproximativ 25 de diplomați, membri ai Guvernelor român și maghiar și reprezentanți ai consiliilor locale și județene vor participa la consacrare. Din partea academiilor și universităților din țară și străinătate așteptăm aproximativ 18 persoane” – a anunțat Arhidieceza de Alba-Iulia, adăugând că la consacrare vor fi prezenți și mama și cei doi frați ai noului arhiepiscop, rudele din Covasna superioară și Odorheiul Secuiesc, foștii colegi de școală. De asemeni, sunt așteptați peste 6.000 de preoți și credincioși din Arhidieceza de Alba-Iulia, din celelalte dieceze din Transilvania și din diecezele din Ungaria.

Kovács Gergely este cel de-al treilea arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba-Iulia, al 83-lea episcop în cei 1011 ani, cel de-al doilea episcop cu numele de Gergely și al doilea păstor cu numele de familie Kovács. Este cel de-al 16 episcop secui și al 10-lea episcop alumn al Collegium Germanicum et Hungaricum din Roma.

Mons. dr. Kovács Gergely a fost numit arhiepiscop al Arhidiecezei romano-catolice de Alba-Iulia de către Papa Francisc, în urma renunțării la oficiu a ES mons. dr. Jakubinyi György, din data de 24 decembrie 2019.

Ceremonia consacrării noului arhiepiscop va avea loc de la ora 11:00, în Catedrala „Sf. Mihail”. ES card. Gianfranco Ravasi va fi celebrantul principal, iar ES Miguel Maury Buendía va fi co-consacrator, alături de ES mons. dr. Jakubinyi György.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie