Peste 2.000 de clujeni au înfruntat gerul, la slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană

 

Peste 2.000 de credincioși au participat duminică, 6 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană, la slujba de Bobotează, oficiată de mitropolitul Andrei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La fel ca în anii trecuți, slujba de sfințire Mare a Apei a fost oficiată după Sfânta Liturghie, pe platoul din fața Catedralei.

„La Bobotează ni se arată și smerenia și slava Domnului. (…) La Bobotează se arată, Domnul, lumii. Domnul Hristos se arată la Iordan. Botezul lui Ioan era botezul pocăinței. Veneau toți păcătoșii, toți făcătorii de rele să se boteze în Iordan, de către Ioan, ca să-și îndrepte viața. Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, nu avea păcate, n-ar fi avut de ce se boteza de către Ioan, în Iordan, dar El a vrut să împlinească toată dreptatea, să se supună la toate rânduielile Legii vechi, care se termină, și cu El începe Legea nouă. Așadar, neavând păcate, se smerește în ziua de Bobotează și este botezat de către Ioan, în Iordan. Îi vedem smerenia, dar îi vedem și slava, pentru că în momentul în care El iese din apă, se aude glas din Cer: «Acesta este Fiul Meu cel Preaiubit, întru Care am binevoit». Slava lui Dumnezeu era pe chipul Lui! (…) Și apoi, pe lângă glasul Tatălui din Cer, Duhul Sfânt se pogoară peste El ca un porumbel. Toată Sfânta Treime este prezentă la Iordan. (…) O lucrare deosebită pe care o face Domnul Hristos la Iordan este că sfințește apele, sfințește întreaga natură, revigorează întreaga natură – pângărită, batjocorită, ciopârțită de către om. Domnul Hristos sfințește apele.  Sfințește mediul întreg, de care ar trebui, noi, să avem grijă. (…) O altă lucrare pe care o face Domnul Hristos, la Iordan: îl reînnoiește, îl restaurează pe om, pe omul păcătos. La Iordan, o altă lucrare care are loc, este că ni se descoperă Sfânta Treime” – a spus ÎPS Andrei, în cuvântul său de învățătură.

De asemeni, mitropolitul Clujului a amintit că, în trecutul nostru, la sărbătoarea aceasta participa toată făptura, tot omul, „începând de la împărat, până la cel mai umil muncitor”. „La sărbătoarea Bobotezei participa Domnul Țării cu toată curtea și împreună cu mitropolitul Țării, iar mai încoace, când i-am avut pe regii Carol, Ferdinand, Mihai, în ziua de Bobotează erau prezenți la sfințirea apei, pentru că este o sărbătoare mare” – a spus mitropolitul Andrei.

Amintind că anul 2019 a fost declarat de Sfântul Sinod ca An al Satului Românesc, ÎPS Andrei și-a exprimat speranța ca măcar o parte dintre miile de români plecați la muncă în străinătate să se întoarcă acasă. „Majoritatea dintre noi suntem cetățeni ai orașului, dar foarte mulți provenim de la țară și față de satul românesc trebuie să avem un atașament și o dragoste deosebită. Sărbătorile sunt frumoase peste tot; odinioară, însă, la sat, ele aveau un farmec aparte. De aceea, și constatând ca satele îmbătrânesc și se împuținează, locuitorii lor sunt din ce în ce mai puțini, Sfântul Sinod a declarat acest an ca An al Satelor Românești. Tare am vrea să se regenereze satele noastre românești. Această împuținare a populației este și pentru că nu-i foarte mare natalitatea, dar e în mod deosebit pentru că aproape cinci milioane de români tineri au plecat pe alte plaiuri. Au plecat din motive obiective, pentru pâinea cea de toate zilele. Tare am dori ca ei să revină acasă”, a spus mitropolitul Andrei.

La finalul slujbei, mitropolitul Clujului a urat credincioșilor ca apa sfințită le binecuvânteze casele, să le binecuvânteze viața, și anul care a început „să fie unul foarte, foarte bun”.

După slujba de sfințire a apei, reprezentanții Mitropoliei au împărțit credincioșilor, care au înfruntat gerul mai bine de trei ore, sticlele cu apă sfințită. Anul acesta au fost pregătite 20.000 de sticle cu aghiasmă.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie