Peste 16.000 de beneficiari ai programelor sociale ale Arhiepiscopiei Clujului, în 2019

Peste 16.000 de persoane au beneficiat, anul trecut, de programele sociale ale Arhiepiscopiei Clujului, prin care se acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educație copiilor și tinerilor, se alină suferințele celor bolnavi și se dă speranță acolo unde nu mai este.

Conform datelor prezentate sâmbătă, 1 februarie, în cadrul Adunării eparhiale în care s-a făcut bilanțul activităților din anul 2019 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural și misionar-social, Arhiepiscopia Clujului are în prezent, în derulare, 53 de proiecte și programe sociale.

Anul trecut au fost deschise cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și casa de oaspeți „Sfântul Ilie”, în cadrul Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, a fost inaugurat, în localitatea Gledin, centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfânta Ana”, iar parohia Mociu I a finalizat lucrările de construcție la o casă socială pentru o familie nevoiașă din localitate.

În 2019 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 707.630 lei, din care: 109.490 lei din „Fondul Filantropia” (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” suma de 260.935 lei și suma de 191.350 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului și suma de 85.855 lei, în urma colectei pentru proiectele sociale ale Societății Femeilor Ortodoxe. De asemeni, a fost organizată o colectă specială pentru reconstrucția casei parohiale din Beliș, care a fost distrusă într-un incendiu, în urma căreia s-au strâns 60.000 lei. La aceste sume se adaugă și cele din din Fondul Central Misionar și Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 496.680 de lei, din care au fost ajutați preoții și parohiile lipsite de posibilități materiale.

Tot anul trecut au fost derulate patru campanii de donare de sânge în protopopiate, parohii și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În ce privește msiunea în rândul tinerilor, anul trecut au fost organizate, la Centrul misionar „Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, Nicula, Mărișel, Vișagu sau Bobota, 35 de tabere pentru copii, tineri sau familii, cu scop recreativ, o tabără cu tema prevenției consumului de droguri, una dedicată pregătirii voluntarilor, dar și tabere pentru 50 de tineri români din Ucraina. La aceste tabere, de care au beneficiat în total peste 2.300 de copii și tineri, se adaugă și tabăra internațională de lucru româno-germană, de la Mănăstirea Piatra Fântânele, unde, timp de două săptămâni, 35 de tineri au lucrat pe șantierul viitorului cămin pentru cei 30 de copii pe care maicile îi au în grijă în timpul anului școlar.

Au fost continuate lucrările de construire la Centrul de tineret din Câmpenești, iar în sprijinul tinerilor studioși, dar fără posibilități financiare, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.000 de lei, la care se adaugă bursele și premiile în valoare de 110.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

„Evenimentul anului” a fost împlinirea unui secol de la înființarea Consistoriului Ortodox din Cluj, în anul 1919, marcat printr-o seară culturală, organizată în 10 octombrie la Muzeul Mitropoliei Clujului, în prezența unor intelectuali și artiști marcanți ai cetății și a unui numeros public.

Conform datelor prezentate sâmbătă, în anul 2019, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcție 63 de biserici, mănăstiri și edificii bisericești, în diferite stadii, de la fundație până la pictură, și au fost sfințite sau resfințite 39 de biserici.

Printre proiectele Arhiepiscopiei pentru anul 2020 s-au amintit: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală; continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj; finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpenești; demararea lucrărilor la căminul de bătrâni din Făget; deschiderea unui centru de îngrijiri paliative la Bistrița; deschiderea centrului de servicii sociale de la Cojocna; începerea cursurilor pentru clasa pregătitoare din cadrul Școlii primare ortodoxe „Grigore Pletosu” din Bistrița.

Lucrările Adunării eparhiale s-au desfășurat la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub președinția Înaltpreasfințitului părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei. Conform statutului de organizare a Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este „organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative și misionare ale Eparhiei”. Aceasta are 30 de membri – reprezentanți ai clerului și credincioșilor, în proporție de o treime clerici și două treimi mireni, aleși pe termen de patru ani.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie