Peste 100.000 de persoane s-au înscris până acum pentru vizita Papei Francisc la Șumuleu Ciuc

Peste 100.00 de pelerini s-au înscris, de la 1 martie și până în prezent, pe platforma pontifex.ro, pentru a participa la întâlnirea cu Papa Francisc, de la Șumuleu Ciuc. Potrivit organizatorilor, Papa Francisc va sosi la Sanctuarul Marian în 1 iunie, cu elicopterul, și va petrece alături de pelerini cinci ore.

Într-o conferință de presă organizată joi, 4 aprilie, la Cluj-Napoca, pr. Oláh Zoltán, membru în comitetul de organizare a vizitei, a anunțat că, din cei peste 100.000 de pelerini care s-au înscris pe platoforma pontifex.ro, special creată pentru acest eveniment, aproximativ 25.000 vor veni la Șumuleu Ciuc cu trenul, alți 25.000 cu autocarul, iar 33.000 vor veni pe jos, din localitățile învecinate (dar și din Cluj!). Circa 140 de persoane și-au anunțat intenția de a veni cu bicicleta, iar 467 – cu motocicleta. Până în prezent, 356 preoți și aproximativ 150 de călugări și călugărițe și-au arătat interesul de a participa la întâlnirea cu Papa Francisc. Aproximativ 90% dintre participanți sunt din Transilvania.

Dat fiind interesul foarte mare pentru această vizită, listele de înscriere nu au fost închise la termenul anunțat inițial, astfel că doritorii se mai pot înscrie pe platforma pontifex.ro până la data de 22 aprilie. Biletele gratuite, cu cod unic de bare, pentru participarea la evenimentul de la Șumuleu Ciuc, vor fi trimise, începând cu 1 mai, prin e-mail, conducătorilor de grupuri, pentru a fi tipărite și distribuite apoi pelerinilor – a anunțat pr. Oláh Zoltán.

„Pentru a pregăti vizita papei în mod corespunzător este nevoie să știm exact numărul pelerinilor care doresc să participe la întâlnire. Știind un număr exact, putem să informăm din timp instituțiile de stat responsabile cu siguranța. De asemenea, știind un număr exact de participanți, putem ști de câte echipaje medicale avem nevoie, de câte toalete ecologice, număr de voluntari, sectoare care trebuie organizate pentru sosirea pelerinilor. Știm cu toții că ne pregătim pentru un eveniment istoric, care ne aduce mai multe provocări decât pelerinajul anual de Rusalii și de aceea trebuie să respectăm mai multe cerințe. Acestea nu sunt cerințe nerealizabile și mai ales nu sunt obstacole în calea participării la Sfânta Liturghie celebrată de Sfântul Părinte Papa Francisc. Tocmai de aceea, dorim să organizăm cât mai bine posibil acest eveniment” – a declarat pr. Olah Zoltan.

Prezent la conferința de presă, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, ES Pál József Csaba, a subliniat că vizita Papei Francisc în România este un eveniment unic, care ne onorează, un eveniment adresat nu doar catolicilor, ci credincioșilor de toate confesiunile.

„Unul din titlurile purtate de Suveranul Pontif este acela de Pontifex Maximus. În traducere, înseamnă „cel mai mare constructor de poduri” sau „pregătitor de drumuri”. Sfântul Părinte construiește poduri nu numai între Dumnezeu și oameni, ci și între oamenii de diferite etnii și confesiuni. Mesajul lui este că oricine lezează pe fratele său, păcătuiește grav, și oricine construiește unitate între oameni este pe placul lui Dumnezeu. Papa Francisc construiește aceste «poduri» nu numai între catolici, ci și între diferite confesiuni, între diferite etnii, diferite popoare, diferite culturi, pentru că, la urma urmei, cu toții aparținem bunului Dumnezeu. În urmă cu 20 de ani, când a venit Sfântul Ioan Paul al II-lea, și a zis că aici e Grădina Maicii Domnului, cu toții ne-am simțit în această grădină în ocrotirea Mariei, și așa trebuie să ne uităm unii la alții, ca frați și surori. Papa vine să ne întărească în aceasta credință, că există un singur Dumnezeu, avem o singură Maică Cerească și împreună putem să facem ceva deosebit de frumos. Vizita Sfântului Părinte nu este doar pentru catolici, ci este pentru toți românii, și ne ajută să ne respectăm, să construim împreună ceva, «să mergem împreună»” – a declarat episcopul Pál József Csaba.

D-na Bodó Márta, membră în comitetul de organizare a vizitei Papei Francisc la Șumuleu Ciuc, a dorit să atenționeze cetățenii să nu dea importanță „acelor persoane care, din păcate, se folosesc de acest eveniment minunat pentru a atrage capital politic sau care doresc să aprindă spiritele și îndeamnă la ură față de ceilalți”. „Se lansează acum, în spațiul public, tot felul de teorii conspiraționiste, paranoice, care sunt împotriva spiritului creștin și în același timp împotriva spiritului pelerinajului la care vor participa așa de mulți oameni care doresc un singur lucru: să se întâlnească cu Sfântul Părinte și să ceară mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și ajutorul bunului Dumnezeu. Să nu lăsăm astfel de persoane rău intenționate să ne influențeze într-un fel sau altul la întâlnirea cu Papa Francisc, care vine să aducă mesajul iubirii și al înțelegerii tuturor acelora care vor participa la această întâlnire” – a spus Bodó Márta.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie