Pericolul jocului „Balena Albastră”

    Iniţial, jocul a luat amploare în Rusia, dar acesta începe să fie tot mai cunoscut şi răspândit şi capătă din ce în ce mai multă faimă pe reţelele de socializare, nu pentru rezultate pozitive, ci din cauza părerii generale că acum este responsabil pentru un număr tot mai mare de sinucideri. „Balena Albastră” are mare răspândire în mediul online, prin care copiii şi adolescenţii sunt manipulaţi să recurgă la cele mai nebuneşti gesturi, ce le pun viaţa în pericol. Jocul durează 50 de zile, timp în care cel implicat este obligat să ducă la îndeplinire anumite sarcini.
Obligaţiile pe care jucătorii le au nu sunt simple şi cele mai multe au implicaţii dăunătoare pentru o minte încă fragedă de adolescent, perioadă de schimbări intense în plan social, familial, fizic şi afectiv, care pot adesea genera anxietate în grade variate de manifestare. La înscriere, participantul intră sub tutela unui administrator, care îl dirijează prin sarcini, pe care le va avea şi care îl vor ajuta să îşi ducă la îndeplinire toate obligaţiile cerute de joc. Printre misiuni s-ar număra una care presupune ca jucătorul să poarte o mască şi să nu vorbească cu nimeni. Administratorul aminteşte constant că odată început jocul, nu mai există posibilitate de scăpare, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, administratorul recurge la ameninţări asupra jucătorului şi a familiei acestuia. Prima sarcină presupune încrustarea pe mână, cu ajutorul unei lame de ras, altele ulterioare cerând să realizeze conturul unei balene. Apoi, jucătorii trebuie să îşi încrusteze pe piele şi alte înscrisuri şi desene, să vizioneze filme horror, să-şi ţină respiraţia şi să fie apăsaţi puternic pe piept, să se trezească la ore neobişnuite din noapte, pentru a face tot felul de lucruri cerute. De asemenea, jucătorii trebuie să trimită o poză, prin care să demonstreze că şi-au dus la îndeplinire toate obligaţiile. Abia apoi, ei pot trece la următorul nivel. Partea cea mai sinistră e că ultimul task al jocului le cere acestora să se sinucidă. În a 26-a zi de joc, ghidul îl anunţă deja pe jucător ziua şi ora la care va muri. Este deci un joc diabolic, pentru că jucătorii, care au vârste fragede, sunt manipulaţi şi ajung astfel să creadă cu adevărat că nu mai au nicio scăpare şi că trebuie să ducă la final toate sarcinile, inclusiv pe aceea de a se sinucide.
Părinţii trebuie să fie foarte atenţi cu copiii lor şi dacă descoperă unul dintre semnele jocului „Balenei Albastre”, cel mai bine ar fi să apeleze la ajutorul unei persoane specializată în psihologie, sau la un terapeut pentru copii. Societatea, şcoala şi mai ales părinţii au obligaţia, astfel, să depisteze din timp fenomenul morbid, în care moartea devine o valoare de comportament. Arma cea mai recomandată în context util este comunicarea cu tinerii, pentru ca astfel să reuşim să intrăm la timp în sistemul de valori al copiilor şi al adolescenţilor noştri spre a-i salva.
Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie