Pentru prima dată de la 1924, se cere caterisirea a doi ierarhi ortodocşi

Mai multe asociaţii ale creştinilor ortodocşi, reunite în Laicatul Ortodox Român, au solicitat Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) caterisirea mitropolitului Nicolae Corneanu şi a episcopului Sofronie Drincec, acuzaţi de abatere doctrinară şi Nicolae-Corneanu-impartasiredisciplinară de la canoanele ortodoxe, primul împărtăşindu-se din potirul greco-catolic, iar celălalt sfinţind Agheasma Mare, de Boboteazâ, împreună cu reprezentanţii aceluiaşi cult.

 Totodată, într-un memoriu adresat Sfîntului Sinod, cele 25 de Asociaţii ale Laicatului Ortodox Român ameninţă că vor cere tuturor bisericilor ortodoxe să întrerupă dialogul cu Biserica Romano-Catolică, dacă aceasta nu va renunţa la „mijloacele de corupere sau intimidare a ierarhilor ortodocşi”.

 Semnatarii documentului sînt de părere că, la ora actuală, se desfăşoară o „campanie de intimidare” a ierarhilor BOR pentru a nu-i caterisi pe cei doi ierarhi „aflaţi în culpă”, campanie în care romano-catolicii şi greco-catolicii ar juca un rol important.

Pe de altă parte, teologul Radu Preda consideră că şi romano-catolicii ar fi „consternaţi” de gestul mitropolitului Nicolae, prin care acesta ar forţa atît mîna ortodocşilor, cît şi pe cea a catolicilor.

 Dar Preda admite existenţa unei „campanii total neavenite” de apărare a mitropolitului Banatului, care, în opinia sa, nu are nimic de-a face nici cu Sfîntul Sinod, nici cu teologia şi nici măcar cu credinţa în ansamblu.

 „De săptămîni întregi, mitropolitul Banatului tace şi, prin această tăcere, alimentează o avalanşă de opinii, unele mai vehemente decît altele. E o tăcere vinovată, pentru ca dînsul a produs sminteală şi la sminteală nu se răspunde prin tăcere, ci prin nişte clarificări”, a declarat, pentru AGERPRES, Radu Preda.

 Episcopul greco-catolic Mihai Fraţilă a afirmat că gestul de a cere împărtăşirea la o sfîntă Liturghie greco-catolică a fost „determinat de spiritul de rugăciune şi frăţietate”, şi că nu îl face „mai puţin ortodox” pe ÎPS Nicolae.

 Purtătorul de cuvînt al Bisericii Romano-Catolice, părintele Francisc Doboş, nu a dorit să facă public punctul de vedere al Bisericii Romano-Catolice în legătură cu gestul ÎPS Nicolae, argumentînd că exprimarea unei poziţii nu va ajuta la rezolvarea problemei.

 „Culpa” mitropolitului Nicolae Corneanu constă în faptul că, participînd la slujba de sfinţire a Bisericii Greco-Catolice din Timişoara cu hramul „Sf. Maria – Regina Păcii şi a Unităţii”, a folosit potirul ca să se împărtăşească.

 Specialiştii în dogmatică au considerat gestul lui Corneanu cu atît mai grav, cu cît în istoria Bisericii Ortodoxe Române au existat cazuri de ierarhi caterisiţi doar pentru o abatere de disciplină, adică schismatică, – ei aducînd în acest sens exemplul mitropolitului Galaction Cordun, caterisit în 1924 din cauză că nu a acceptat calendarul pe stil nou -, dar nu şi doctrinară.

 Caterisirea episcopului Oradei, Sofronie Drincec este cerută din cauză că, de Bobotează, a Sfinţit Agheazma Mare şi a invocat Sfîntul Duh în cadrul unei slujbe comune cu episcopul greco-catolicilor, Virgil Bercea. Dar Patriarhia Romană nu a decis încă dacă va analiza şi cazul său în şedinţă Sfîntului Sinod din 8-9 iulie.

Articole din aceeasi categorie