Pelerinajul Icoanei „Maica Domnului de la Guadalupe – Patroana copiilor nenăscuţi”

În cadrul Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, va fi organizat un program dedicat apărării vieţii copiilor condamnaţi la moarte prin avort, cu ocazia pelerinajului Icoanei „Maica Domnului de la Guadalupe – Patroana copiilor nenăscuţi”.

Icoana Misionară a Sfintei Fecioare, cunoscută ca „Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe”, venerată şi că protectoare a Americilor, va sosi în Cluj-Napoca, la Capelă „Sfîntul Iosif” a Catedralei din Piaţa Cipariu, astăzi, 7 noiembrie a.c., la ora 11,30, şi va rămîne pînă joi, 8 noiembrie. a.c., la ora 10. Ea va fi adusă de Asociaţia „Darul Vieţii” din Timişoara, împreună cu pr. Emil Ghiurca, coordonator al pelerinajului prin România.

După primirea şi instalarea în Capela „Sfîntul Iosif” va avea loc o prezentare a istoriei Icoanei Maicii Domnului de la Guadalupe, precum şi a misiunii pe care o are în Biserică, prin proiectarea unor imagini reprezentative. Programul va continua prin rugăciune, prin celebrarea unor Sfinte Liturghii, meditaţii, vizionarea unor filme, pînă joi dimineaţa, la plecarea din Cluj-Napoca

În materialul pregătit de Comitetul de organizare al pelerinajului se arată: „La fel cum Sfînta Fecioară a apărut în Mexic în 1531 unui indian, Juan Diego, şi la puţin timp după aceea au luat sfîrşit sacrificiile umane – în special sacrificiile de copii oferiţi în mare număr de către azteci divinităţilor lor – tot astfel Ea a apărut recent, în anii 1990-1992, precizînd că scopul vizitelor Sale era, în primul rînd, să pună capăt flagelului avortului”.

Aşadar, Aceea care, prin sacrificiul Fiului Său pe cruce, a devenit Mama fiecăruia dintre noi, ne cheamă şi prin intermediul acestei Icoane să conştientizăm valoarea infinită a vieţii umane, ca dar al lui Dumnezeu. Fiecare avort înseamnă un copil ucis, un destin frînt, fiecare avort lasă răni dureroase în sufletele care se fac părtaşe la comiterea lui.

În continuare, credincioşii vor putea venera icoana, în atmosfera de rugăciune şi reculegere. Programul după-amiezii cuprinde şi vizionarea a doua filme, primul, de la ora 16: „Sfînta Jeanna Beretta Molla”, poveste unei mame canonizate de Sfîntul Părinte Ioan Paul al II-lea pentru că şi-a dat viaţa pentru copilul pe care-l purta în pîntece, iar cel de-al doilea, de la ora 20,30, „Strigătul mut” – un film care evocă dramatismul avortului şi convertirea unui medic.

Preasfinţia Să Florentin Crihalmeanu va celebra, de la ora 19, Sfînta Liturghie Arhierească împreună cu mai mulţi preoţi din parohiile clujene, şi va face un apel pentru apărarea vieţii:

„Ne rugăm ca lumea contemporană să înţeleagă rolul şi misiunea sacră a familiei, să primească de la Dumnezeu darul vieţii aşa cum Preasfînta Fecioară a făcut-o la Buna-Vestire a Îngerului. Dacă Sfînta Fecioară ar fi spus „nu” venirii lui Isus, lumea ar fi fost condamnată morţii veşnice şi lipsită de mîntuire” – a subliniat Preasfinţia Sa Florentin, dîndu-şi binecuvîntarea pentru această manifestare.

De la ora 21,15, Pr. Titus SAS, Responsabil al Departamentului pentru Familie şi Viaţă şi Preot Vicar al Parohiei „Andrei Mureşanu”, afiliată Capelei „Sfîntul Iosif”, va rosti un cuvînt de învăţătură.

Programul va continua pînă a doua zi, prin veghe de rugăciune. Joi, 8 noiembrie a.c., după Sfînta Liturghie de la ora 9, Icoana purtătoare de binecuvîntare şi har îşi va continua pelerinajul spre alte oraşe.

Apărută în mod miraculos pe veşmîntul (Tilma) unui indian aztec convertit la creştinism – Juan Diego, în Guadalupe, Mexic, în 1531, imaginea Sfintei Fecioare purtîndu-L pe Isus în pîntecele Său a devenit cunoscută şi venerată nu doar de către locuitorii Mexicului, ci de întreaga lume creştină.

Unul dintre principalele obiceiuri legate de Icoana de la Guadalupe este ca femeile însărcinate sau mamele care abia au născut să vină să se închine şi să-şi prezinte pruncii Preasfintei Fecioare, oferindu-i protecţie Celei care L-a primit şi L-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu în pîntecele ei.

Papa Benedict al XIV-lea şi-a exprimat uimirea în faţa unei picturi atît de gingaşe care a sfidat intemperiile timpului. El scria: „Totul este miraculos în acest portret ieşit din florile culese de pe un pămînt complet arid şi care nu produce decît spini. Este imprimat pe o pînză fragilă încît putem vedea prin ea. Şi totuşi nici suprema Ei frumuseţe şi nici strălucirea culorilor nu au fost deteriorate de umiditatea lacului vecin care corodează aurul, argintul şi arama. Pentru nicio altă naţiune, Dumnezeu nu a mai făcut atît de mult.” Niciun expert, niciun pictor nu au putut explica cum a putut să reziste acest portret încă din 1531.

Viorica Sabo – redactor DIRMM

Articole din aceeasi categorie