Paul Dolea: Pământul, în pericol?

Fizicianul Paul Dolea, cunoscut cititorilor mai cu seamă prin contribuţia la construirea şi proiectarea Observatorului Astronomic de la Mărişel, îşi lansează luni, 10 aprilie, ora 18:00, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” (Calea Dorobanţilor nr. 104), cartea „Pământul, în pericol?”.

Cartea prezintă, în prima parte, pe înţelesul tuturor, câteva aspecte ale temerilor actuale legate de influenţa pe care o pot avea fenomenele şi evenimentele din spaţiul cosmic asupra civilizaţiei umane şi a vieţii pe Pământ. În cea de-a doua parte a cărţii, autorul încearcă să argumenteze necesitatea pregătirii generaţiilor următoare,  încă de pe băncile şcolii, pentru actuala dezvoltare a ştiinţelor şi tehnologiilor spaţiale, prezentând şi câteva experimente şi metode prin care tinerii pot fi atraşi spre domenii STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

„Eu cred că inteligenţa umană este mai veche decât viaţa de pe Pământ. Eu cred că în curând ne vom regăsi rudele şi originile în alte sisteme stelare. Eu cred că această continuă sete de cunoaştere care ne caracterizează ne va deschide drumuri noi, spre alte stele asemănătoare Soarelui nostru, iar peste mii de ani, când viaţa pe Pământ va deveni imposibilă, vom duce cu noi, în alte galaxii, moştenirea genetică a unor strămoşi veniţi din alte părţi ale Universului” – spune Paul Dolea.

Fizicianul Paul Dolea este cercetător ştiinţific specializat în ştiinţe şi tehnologii spaţiale şi doctor în inginerie electronică şi telecomunicaţii al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. De-a lungul anilor a participat la zeci de proiecte de cercetare ştiinţifică, inclusiv sub patronajul Agenţiei Spaţiale Române sau al Agenţiei Spaţiale Europene. A publicat zeci de articole ştiinţifice şi a participat la simpozioane şi conferinţe, atât în ţară cât şi în străinătate. A adus o contribuţie esenţială la proiectarea şi construirea Observatorului Astronomic Mărişel şi a pus bazele şcolii de vară „Generaţia urmatoare”, pentru iniţierea elevilor şi studenţilor în activităţi şi tehnologii spaţiale.

M. T.

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Paul Dolea: Pământul, în pericol?

  1. Cotidianul „Faclia” a promovat mereu in paginile sale activitatile educative precum si cele de popularizare a stiintei si a activitatilor stiintifice.
    Dupa parerea mea, valoarea unei publicatii nu se evalueaza doar pe baza numarului de like-uri, ci mai degraba analizand calitatea persoanelor care au dat acele like-uri.
    Va multumesc.

  2. Dana

    Asteptam lansarea cartii!Bravo!