Patriarhul rus la Chişinău, cu fast şi falsuri istorice

Agerpres

“Patriarhul rus la Chişinău, cu fast şi falsuri istorice”, titrează Adevărul. Preafericitul Kirill a venit pentru a doua oară în Republica Moldova, de această dată pentru a binecuvînta “poporul moldovenesc” cu ocazia celor 200 de ani de prezenţă a Bisericii Ortodoxe Ruse în acest spaţiu.

Adevărul mai subliniază că Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a fost întîmpinat la Chişinău cu onoruri militare, porumbei şi covoare de flori. A fost tratat ca un şef de stat: s-a întîlnit cu conducerea ţării şi cu liderii celor mai mari partide, a fost cazat într-un apartament cu mobilă aurită la Reşedinţa de Stat, a avut parte de o recepţie oficială dată de preşedintele Republicii Moldova şi a fost păzit de sute de poliţişti. Doar o mînă de unionişti au protestat, scandînd: “Kirill, nu uita, Basarabia nu-i a ta!”.

În discursul rostit de pe scena Palatului Naţional, înaltul prelat a subliniat rolul Patriarhiei Ruse la dezvoltarea religioasă şi culturală a Basarabiei: “Evenimentele de acum 200 de ani au însemnat o nouă etapă în organizarea Bisericii Ortodoxe din Moldova după zeci de ani de dezorganizare şi de pierdere a structurii bisericeşti. În Moldova lipseau şcolile şi instituţiile culturale atît de necesare pentru dezvoltarea vieţii culturale şi duhovniceşti a poporului moldovenesc. Eparhia Chişinăului a fost creată inclusiv din dorinţa fierbinte a moldovenilor de a fi împreună cu popoarele sfintei Rusii”.

Istoricii susţin însă că Biserica Rusă operează cu falsuri. “Patriarhul Chiril manipulează opinia publică, aşa cum fac toţi emisarii Moscovei, afirmînd că ne-au salvat. Mitropolia Moldovei era foarte bine organizată încă din secolul al XV-lea. Bodoni singur recunoştea că a preluat peste 700 de parohii, majoritatea avînd şi şcoli. Mănăstirile erau adevărate centre culturale, unde se editau cărţi. Eparhia Chişinăului, înfiinţată de ruşi, doar a preluat întreaga structură”, explică istoricul Tudor Ciobanu.

Ziarul mai menţionează că la liturghia oficiată duminică de Kirill în centrul Chişinăului a fost invitat episcopul bisericii romano-catolice, dar nu şi mitropolitul Basarabiei, Petru.

Vizita Patriarhului Kirill nu a putut fi trecută cu vederea de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, observă Ziarul Naţional. Liberalul nu a ratat ocazia să îi critice pe politicienii care s-au întîlnit cu şeful bisericii ruse.

“Avem în sfîrşit primele modificări ale taxelor consulare”, scrie Timpul. Guvernul României a emis ordonanţa de urgenţă care modifică taxele începînd cu data 10 septembrie. Potrivit noilor modificări eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei costa 32 RON în comparaţie cu 176 RON cît era pînă în prezent. Surpriză plăcută şi pentru cei care vor depune actele pentru Redobîndirea Cetăţeniei Române, taxa fiind redusă de la 60 euro la aproximativ 45 euro.

Articole din aceeasi categorie