Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va sfinţi o biserică din Turda

Preafericitul Daniel va lua parte la ceremonia de sfinţire a bisericii ortodoxe din cartierul turdean Băi Sărate. Primarul Turzii, Tudor Ştefănie, a declarat că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel, a confirmat participarea la acest eveniment, ce va avea loc duminică, 18 septembrie, cu începere de la ora 8,30.

Într-o şedinţă extraordinară, desfăşurată miercuri, 14 septembrie, forul deliberativ turdean a hotărît să acorde Prea Fericitului Daniel titlul de cetăţean de onoare al Turzii. Primarul Tudor Ştefănie, cel care a propus acordarea acestui titlu, a precizat că distincţia reprezintă „un gest de recunoaştere a valorii Bisericii Ortodoxe Române şi a meritelor Patriarhului acesteia, Prea Fericitul Daniel”. Pe de altă parte, Ştefănie a apreciat că vizita Prea Fericitului Daniel „primul patriarh care vine la Turda, conferă un plus de valoare municipiului şi, totodată, reprezintă o recunoaştere a valorii comunităţii turdene, din partea Patriarhiei Ortodoxe Române”.

Prea Fericitul Daniel, pe numele său de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a născut în anul 1951, la Dobreşti, comuna Bara, din judeţul Timiş. În 1974, Dan Ilie Ciobotea a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu. După cursurile de doctorat, frecventate între anii 1974 – 1976, la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, sub îndrumarea preotului profesor dr. Dumitru Stăniloaie, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi-a continuat studiile postuniversitare în Franţa şi în Germania. În 1979, Dan Ilie Ciobotea şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg (Franţa). Din 1980, proaspătul doctor în teologie a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia), unde a ocupat şi funcţia de director adjunct.

Dan Ilie Ciobotea a participat la numeroase întruniri pentru promovarea ecumenismului: al treilea congres ortodox al Europei Occidentale (Amiens – 1977), Conferinţa Studenţilor Creştini (Wellesley, SUA – 1979), Conferinţa ecumenică de la Boston (SUA), Reuniunea ecumenică de la mănăstirea Valamo (Finlanda) – 1981, reuniunile de la Niederaltaich (Germania) şi de la Veneţia (Italia) – 1982, precum şi Adunarea generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, de la Vancouver (Canada) – 1983.

În anul 1987 Dan Ilie Ciobotea a intrat în viaţa monahală, la mănăstirea Sihăstria, sub numele de Daniel, avîndu-l ca naş de călugărie pe arhimandritul Ilie Cleopa. Hirotonit protosinghel în octombrie 1988, Daniel era şi conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină, a Institutului Teologic Universitar din Bucureşti. La începutul anului 1990 Preacucernicul Protosinghel Daniel era ales preşedinte al Grupului de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii, din care mai făceau parte, printre alţii, arhimandritul Bartolomeu Anania, preotul profesor dr. Constantin Galeriu şi pr. prof. dr. Dumitru Stăniloaie. Acest grup, ce viza o înnoire a ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, a întreprins diligenţele necesare pentru reintroducerea religiei în şcoli.

La 1 martie 1990 Preacucernicul Protosinghel Daniel Ciobotea devenea episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. La 7 iunie 1990, Daniel a fost înscăunat arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Ca mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţia Sa Daniel a fondat Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” din Iaşi, seminarele teologice ortodoxe de la mănăstirea Agapia, Botoşani, Dorohoi, Piatra Neamţ şi Iaşi, Academia laică „Sfîntul Ioan de la Neamţ” de la mănăstirea Neamţ, Centrul Cultural-Pastoral „Sfîntul Daniil Sihastrul” de la Durău, Institutul Ecumenic „Sfîntul Nicolae” din Iaşi, Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului Religios „Resurrectio”, Centrul de educaţie şi informare medicală „Providenţa II – 2002”şi altele. ÎPS mitropolitul Daniel a înfiinţat şi o serie de instituţii cu scop social-caritabil.

Fondator a numeroase publicaţii religioase, distins cu ordine, medalii şi tituluri, atît în ţară cît şi în străinătate, Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a publicat peste 500 de studii, articole şi cuvîntări, în limba română, respectiv mai mult de 100 de studii şi articole în limbile franceză, engleză şi germană.

La 30 septembrie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Mare Cruce.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie