Parastas pentru cei care au murit sau au suferit in urma Dictatului de la Viena

„Pentru a cinsti cum se cuvine memoria celor care au murit, au fost închiși și expulzați sau au suferit în urma Dictatului de la Viena și în cei 4 ani de ocupație străină”, duminică, 30 august 2020, după încheierea Sfintei Liturghii, în toate bisericile din Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului preoții vor săvârși slujba parastasului.

Potrivit unei circulare a ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, la liturghie preoții vor rosti ectenia specială pentru cei adormiți, iar la slujba parastasului îi vor pomeni după formula: „pe frații noștri morți, închiși, expulzați sau refugiați și pentru toți cei care au suferit în urma Dictatului de la Viena, adormiți în Domnul”. De asemeni, vor adresa credincioșilor un scurt cuvânt comemorativ.

„Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, care a fost ultimul act din drama destrămării României Mari, a dus la moartea a 951 de români, la arestarea altor aproape 20.000, la 13.500 de expulzări și la refugierea a 218.000 de cetățeni în Vechiul Regat. Lor li se adaugă și cei peste 250.000 de români care nu s-au mai putut întoarce la casele lor, pierzându-și tot ce au avut. Au fost desființate 2.000 de școli românești, au fost distruse din temelii 13 biserici românești, a fost desființată tânăra Episcopie a Maramureșului, iar Episcopul ei, Vasile Stan, a fost forțat să plece la Sibiu, Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei a fost trimis la Beiuș într-un vagon de vite, au fost expulzați peste 230 de preoți ortodocși și tot atâtea parohii au fost  desființate. În această lume a răului, inteligența Episcopului Nicolae Colan, care a rămas la Cluj, echilibrul și spiritul lui tenace au fost valori care au asigurat Bisericii Ortodoxe din teritoriile cedate, clerului – care trebuia să deservească 436 de parohii și 300 de filii – și credincioșilor ei, în număr de 339.448 de suflete, un climat de relativă pace, dând substanță curajului românilor de a rezista în vremuri de mari încercări și de a-și purta cu demnitate crucea istoriei. Românii, în frunte cu episcopul lor, au arătat că pot fi până la capăt un popor civilizator, răspunzând demn și calm oricăror încercări de colonizare și de persecuție etnică” – se spune în scrisoarea circulară a ÎPS Andrei, adresată părinților protopopi din Arhiepiscopia Clujului.

În același document, mitropolitul Andrei subliniază că toată această statistică, „ce are în spatele ei o imensă suferință și sute de mii de destine frânte și de vieți pierdute” nu trebuie să fie uitată niciodată, militând, însă, pentru „deplină înțelegere și armonie” între toate etniile din Transilvania.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie