Papa Francisc: Vin în România, țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate

„Vin în România, țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate. Vin între voi ca să mergem împreună” – spune Papa Francisc, în mesajul video adresat românilor în ajunul vizitei pe care Suveranul Pontif o va face în România.

„Dragi frați și surori din România,

Mai sunt doar câteva zile până la călătoria care mă va duce în mijlocul vostru. Gândul acesta mă bucură și doresc încă de pe acum să vă adresez tuturor salutul meu cel mai cordial. Vin în România, țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate și le mulțumesc președintelui și celorlalte autorități ale statului pentru că m-au invitat și pentru deplina colaborare. Trăiesc deja bucuria întâlnirii cu Patriarhul și cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, precum și cu păstorii și credincioșii catolici. Legăturile de credință care ne unesc vin încă de la Apostoli, în special de la legătura care îi unea pe Petru și pe Andrei, cel care, potrivit tradiției, a adus credința pe pământul vostru. Frați de sânge, au fost frați și în vărsarea sângelui pentru Domnul. Și printre voi au fost atâția martiri, chiar în timpuri recente, precum cei șapte episcopi greco-catolici pe care voi avea bucuria de a-i proclama Fericiți. Faptul pentru care au suferit, până la jertfirea vieții, este o moștenire mult prea prețioasă ca să fie uitată. Și este o moștenire comună, care ne cheamă să nu ne îndepărtăm de fratele care participă la ea” – spune Papa Francisc, în mesajul adresat românilor.

În același mesaj, Papa Francisc explică și motto-ul vizitei sale: „Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învățăm să păstrăm rădăcinile și familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor și al fratelui de lângă noi, când ne depășim fricile și suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă pe unii de ceilalți”.

Mulțumindu-le din inimă pentru pregătirile pe care le fac pentru vizita sa, Papa Francisc îi asigură  pe frații și surorile întru credință, din România, că le stă aproape, tuturor, în rugăciune. „Știu că pregătiți vizita mea în mod intens și vă mulțumesc din inimă. Vă asigur că vă stau aproape în rugăciune vouă, tuturor, și vă dau binecuvântarea mea. Și vă cer, vă rog să vă rugați pentru mine! Să ne vedem cu bine!” – încheie Papa Francisc.

În cele trei zile ale vizitei sale în România, Papa Francisc va merge la București, la Iași, la Șumuleu Ciuc și la Blaj. La Blaj, pe Câmpia Libertății, vor fi ridicați la cinstea altarelor șapte episcopi greco-catolici uciși, sub regimul comunist, pentru credință.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie