Papa Francisc şi conflictul privind insulele Malvine

Las Provincias

Marea Britanie l-a primit cu neîncredere pe noul papă Francisc, amintindu-şi poate declaraţiile cardinalul argentinian care a lansat un apel la recuperarea insulelor Malvine (Falkland, pentru britanici), pe care le-a considerat “un teritoriu uzurpat”. Nici micile insule nu l-au primit cu mult entuziasm pe noul papă, din motive culturale, istorice şi, desigur, religioase. Catolicii şi anglicanii au fost ca doi fraţi care, deşi nu s-au certat, s-au privit mereu cu suspiciune. Iar acum, cînd fratele mai mare (1,2 miliarde de catolici în întreaga lume) jubilează, fratele mai mic (80 de milioane de anglicani) face pe îmbufnatul.

Deocamdată, gesturile Marii Britanii faţă de papa Francisc au fost reci. În primul rînd, delegaţia britanică venită la întronizarea papei a avut un profil scăzut. Casa Regală a fost reprezentantă de un văr al reginei, Richard Gloucester, care ocupă locul 20 pe linia de succesiune. Iar din partea guvernului, premierului David Cameron nici măcar nu i-a trecut prin minte să participe la ceremonie. Aşa cum a făcut şi predecesorul său, Tony Blair, la întronizarea papei Benedict al XVI-lea, el a preferat să rămînă la Downing Street.

Nici ziarele britanice nu l-au primit pe Francisc cu ovaţii. Cele mai serioase (The Times, The Daily Telegraph) au subliniat că pe papă îl aşteaptă o sarcină grea pentru a renova Biserica Catolică, copleşită de “cazul Vatileaks” şi de denunţurile de pederastie. Iar The Sun a titrat, pe prima pagină, “Mîna lui Dumnezeu”, amintind că papa are aceeaşi naţionalitate cu Maradona, jucătorul care i-a eliminat cu un gol împins cu mîna (dar şi cu un altul perfect valabil) la Mondialul din Mexic. Iar în interior a publicat un articol menit să-i sperie pe cititori, susţinînd că “Papa face un apel pentru a recupera insulele Malvine”. Argentina, cu Malvinele, ajunge la extreme rareori văzute în istoria omenirii. Această obsesie a determinat-o poate pe preşedinta ţării, Cristina Fernandez, să-şi calce pe inimă şi să vină la ceremonia de întronizare a papei, pentru a-şi ameliora imaginea alături de carismaticul papă, dar şi să-i ceară lui Francisc să … negocieze cu Marea Britanie asupra Insulelor Malvine.

Asemeni unui uriaş care alungă cu mîna o muscă inofensivă, Marea Britanie a răspuns că nu se aşteaptă ca papa Francisc să intervină în contenciosul dintre cele două ţări. “Sfîntul Scaun este clar în a considera că insulele Falkland sînt o chestiune bilaterală între două naţiuni suverane şi nu are niciun un rol de jucat. Nu ne aşteptăm să îşi schimbe poziţia”, a asigurat purtătorul de cuvînt al Foreign Office-ului. Mesajul a fost în linii mari următorul: Francisc, poţi să faci ce vrei, dar lasă în pace Malvinele.

Articole din aceeasi categorie