Papa Francisc în România: Agenda călătoriei apostolice

Vizita Papei Francisc în România presupune trei Sfinte Liturghii, opt discursuri în fața autorităților politice și religioase, beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri și o întâlnire cu comunitatea romă, toate „în doar trei zile foarte intense, la douăzeci de ani după vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea” – după cum scrie Vatican News.

Conform programului anunțat de Sala de presă a Sfântului Scaun, pe agenda zilei de vineri, 31 mai, a vizitei papale figurează întâlnirile cu președintele, primul ministru, patriarhul și Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române și cu vicepreședintele Conferinței Episcopilor din România.

„Sfântul Părinte pleacă de la Roma vineri, 31 mai, la ora 8:10, de pe aeroportul Roma – Fiumicino, cu direcția București – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11:30. După primirea oficială de la aeroport, papa merge la Palatul Prezidențial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la președintele României și întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13:00, la Palatul Cotroceni, pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic. A doua parte a zilei este dedicată dimensiunii spirituale, începând cu Biserica Ortodoxă și încheind cu Biserica Catolică. Astfel, la 15:45, papa merge la Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române pentru o întâlnire privată cu patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe, în fața căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe se încheie cu vizita papei și a patriarhului la noua Catedrală Ortodoxă, pentru rugăciunea „Tatăl Nostru”, și cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în Catedrala „Sf. Iosif” a Arhidiecezei Romano-Catolice de București” – informează Vatican News.

Sâmbătă, 1 iunie, la  ora 9:30, pontiful pleacă de la București cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în Arhidieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia. Succesiv, papa merge cu automobilul la Sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenți și ține omilia celebrării euharistice. În jurul orei 17:00, papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iași. La 17:30 face o vizită la Catedrala Romano-Catolică, după care merge în fața Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii și familiile, cărora le adresează cel de-al șaselea discurs al vizitei. În cursul serii se întoarce cu avionul la București.

Potrivit sursei citate, Sfânta Liturghie în ritul bizantin român și ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici martiri „se află în centrul agendei celei de-a treia și ultimei zile a călătoriei apostolice în România”.

Duminică, 2 iunie, la ora 9:00, Papa Francisc pleacă de la București cu avionul, la Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici celebrează Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății de la Blaj. Papa prezintă omilia celebrării euharistice și recită antifonul marian pascal „Regina Coeli” („Bucură-te, Regina Cerului”). După prânzul cu suita papală, Suveranul Pontif are o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj. În jurul orei 17:00 sosește cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.

Papa Francisc pleacă din România cu avionul, la ora 17:30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18:30.

„Cea de-a doua călătorie apostolică a unui papă în România marchează o serie de premiere care, până nu demult, păreau să rămână pentru totdeauna în domeniul dorințelor: prima vizită a unui papă care îmbrățișează atât Capitala, cât și fostele principate istorice ale României – cu etape la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj -; prima întâlnire a unui papă cu reprezentanții comunității roma; prima prezență a unui papă, chiar și numai pentru o escală tehnică, la Bacău și Sibiu. În ciuda vârstei octogenare și a efortului fizic pe care și l-a asumat pentru cele trei zile, Papa Francisc se face pelerin în țara numită cu afecțiune de Sfântul Ioan Paul al II-lea „Grădina Maicii Domnului”. Un pelerin care, în cele din urmă, nu-și propune decât să întâlnească și să cunoască alți pelerini de la periferia geografică a unui spațiu european în căutare de speranță, credință și unitate” – scrie pr. Adrian Dancă (Vatican News).

Ca o curiozitate, primarul din Iași, Mihai Chirica, a declarat că, în timpul vizitei în acest oraș, Papa Francisc va folosi un papamobil fabricat în România.

M. T.

Articole din aceeasi categorie