Papa Francisc a criticat tendinţa societăţii actuale de a idolatriza cariera, frumuseţea superficială şi banii

Papa Francisc a denunţat în cadrul Audienţei generale de obsesia lumii actuale, “o tendinţă omenească”, de a idolatriza carierele profesionale, frumuseţea superficială sau banii, care fac din oameni nişte “sclavi”, relatează EFE. Înaltul Pontif a subliniat că fiinţa umană nu poate trăi fără să se raporteze la ceva, astfel încât lumea îi oferă, ceea el a denumit, “un supermarket al idolilor”, care pot fi obiecte, imagini, idei sau roluri jucate în societate.
Idolul, a explicat papa, “este o viziune ce tinde să se transforme în obsesie” şi a dat ca exemplu publicitatea, care nu prezintă obiectul ca atare, ci ca “mijloc de a realiza şi de a răspunde nevoilor existenţiale” ale oamenilor.
“Idolii devin obiect de cult şi de ritualuri iar pentru ei se sacrifică totul. În antichitate se ofereau sacrificii umane idolilor, acelaşi lucru se întâmplă şi acum. Pentru carieră se sacrifică copiii, care sunt neglijaţi, sau care pur şi simplu nu sunt aduşi pe lume”, a deplâns papa.
El a denunţat de asemenea faptul că faima şi frumuseţea necesită “sacrificii umane” şi a pus sub semnul întrebării numărul orelor în faţa oglinzii pe care le petrec femeile pentru a se machia. “Şi aceasta este o idolatrizare. Machiajul normal nu este ceva rău, dar nu pentru a deveni o zeiţă”, a spus Sfântul părinte. Papa Francisc a denunţat şi alţi idoli moderni, precum drogurile, pentru care mulţi tineri îşi distrug sănătatea sau chiar viaţa.
“Idolii cer sânge. Banii fură viaţa şi plăcerea şi condamnă la izolare. Structurile economice sacrifică vieţi pentru scopuri mai mari. Se trăieşte în ipocrizie (…) sunt distruse vieţi, sunt distruse familii, iar copiii sunt abandonaţi în braţele unor modele distructive, doar pentru ca ele să-şi sporească beneficiile”, a avertizat papa.
“Idolii ne înrobesc. Promit fericirea dau nu o oferă. Ne fac să trăim în iluzie şi să fim înghiţiţi de un vortex autodistructiv, în aşteptarea unui deznodământ care nu vine niciodată”, a subliniat Sfântul părinte, sfătuindu-i pe credincioşi să se roage la Dumnezeu care “ne învaţă să trăim în realitatea de zi cu zi”.

Articole din aceeasi categorie