Pandemia fără leac

Noua pandemie care bântuie în aceste zile prin România este însoțită de una mult mai veche și, din câte se pare, nevindecabilă, deoarece situația de azi este aproape identică cu cea din trecut.

La fel ca și în anii anteriori, studiul „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România”, realizat de Institutul Național de Statistică, ne arată o realitate mai mult decât îngrijorătoare: peste o treime dintre gospodăriile din România (34,1%) suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii de zi cu zi, iar multe altele (43,1%) declară că au o oarecare dificultate în acoperirea acestor cheltuieli, astfel că se ajunge la un neverosimil procent al sărăciei, de 77,2% din totalul gospodăriilor românești. Cercetarea mai relevă că doar pentru una din cinci gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depăşite destul de uşor, uşor sau chiar foarte uşor.

Cel mai greu o duc gospodăriile conduse de femei (44,6%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani şi peste (40,3%), dar şi gospodăriile formate din doi adulţi cu trei sau mai mulţi copii în întreţinere (50,3%). În această nefericită situaţie se găsesc și 69% dintre gospodăriile dirijate de şomeri și 48,3% dintre cele conduse de un agricultor.

Dimensiunea sărăciei românești este dată și de suma considerată necesară pentru acoperirea cheltuielilor curente. Astfel, aproape una din cinci gospodării consideră că acestea pot fi rezolvate cu un venit bănesc cuprins între 1.001 lei şi 2.000 lei pe lună, peste un sfert dintre familii au nevoie de un venit între 2.001 și 3.000 lei, iar mai mult de jumătate dintre gospodării consideră că suma trebuie să fie mai mare de 3.000 de lei lunar. De cei mai mulți bani au nevoie gospodăriile din mediul urban, peste 86% dintre acestea declarând că le sunt necesari peste 2.000 lei în fiecare lună, în timp ce circa 5% dintre familiile de la țară se descurcă cu 1.000 lei, această sumă fiind suficientă pentru doar 1% din gospodăriile de la oraș. Și cum oamenii săraci sunt obișnuiți să se mulțumească cu puțin, venituri de până la 2.000 lei sunt acoperitoare pentru gospodăriile conduse de femei, de cei de 65 de ani și peste, precum și de agricultori, adică exact de acele familii care spun că au dificultăți majore la plata întreținerii și alimentelor, căci, de fapt, asta înseamnă cheltuieli curente. Ce viață or fi având – nici nu vreau să mă gândesc.

Dacă la toate acestea mai adăugăm și că numai 4 din 10 români sunt independenţi financiar, așa cum arată datele Asociaţiei profesioniştilor în investiţii, avem o imagine și mai clară, dar și mai tristă a situației financiare cu care se confruntă prea mulți dintre compatrioții noștri. Astfel, grija zilei de mâine este o povară pentru 43% dintre români, ei fiind total dependenţi financiar, ceea ce înseamnă că nu ar putea face faţă unor cheltuieli neprevăzute, unei perioade fără venituri sau anilor de pensie, lor alăturându-li-se alții 13% dintre români, care au un grad mediu de independenţă financiară.

Din câte se aude pe ici, pe colo, prin decembrie s-ar putea să apară pe undeva prin lumea asta un vaccin anti-COVID, însă unul contra sărăciei pare a fi peste puterile noastre să inventăm.

Articole din aceeasi categorie