Pandemia a urcat rata șomajului cu peste 1%

Din cauza pandemiei,rata şomajului în România a ajuns la 5,4% în trimestrul II al anului în curs, în creştere cu 1,1% faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior, iar rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 65,2%, în scădere cu 0,2% raportat la aceeaşi perioadă de referinţă.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, pandemia a afectat piaţa muncii prin scăderea moderată a populaţiei ocupate şi a ratei de ocupare şi creşterea numărului de şomeri şi a ratei şomajului. Efectele cele mai vizibile se referă însă la creşterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care, deşi au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră în cursul săptămânii de referinţă, fiind în concediu – de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activităţii pentru diverse motive etc.).

Astfel, nu mai puțin de 841.000 de persoane ocupate (9,9% din populaţia ocupată) nu au lucrat nici măcar o oră, de peste patru ori mai multe faţă de trimestrul 1 2020 şi de peste şapte ori mai mare faţă de trimestrul corespunzător al anului precedent. Dificultăţile economice sau tehnice ale angajatorului (lipsa materiilor prime, a clienţilor sau a comenzilor) – a fost indicat drept motiv al absenţei de către 58% dintre persoane, iar puţin peste o cincime dintre persoanele absente (21,7%) s-a aflat în concediu de odihnă (inclusiv zile libere, sărbători, recuperare), în timp ce 0,4% au absentat pe motiv de boală. Doar 19,9% dintre persoanele absente au avut alte motive – concediu fără plată, concediu pentru creşterea copilului etc.

In trimestrul al doilea din acest an, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20 – 64 ani a fost de 70,4%, cu 0,4% peste ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.
În perioada menționată, populaţia activă a României era de 8,987 milioane de persoane, dintre care 8,505 milioane de persoane erau ocupate şi 482.000 erau şomeri, iar rata de ocupare a tinerilor (grupa de vârstă 15 – 24 ani) a fost de 24,4%. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (73,6% faţă de 56,4% la femei) şi la persoanele din mediul urban (66,1%, comparativ cu 64% în mediul rural).
Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,5% (5,6% la bărbaţi faţă de 5,1% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 0,6% (5,7% în mediul rural, faţă de 5,1% în mediul urban).
În acelaşi timp, pe grupe de vârstă, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) în rândul tinerilor, cu vârste între 15 şi 24 de ani.

Articole din aceeasi categorie