Pandemia a redus drastic cifra de afaceri din industrie

În primele patru luni ale anului, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut în cu 10,4% faţă de perioada similară din 2019, pe fondul diminuărilor înregistrate în industria extractivă şi în industria prelucrătoare,

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2020, comparativ cu intervalul similar din 2019, cifra de afaceri din industrie a coborât pe ansamblu cu 10,4%, ca urmare a scăderii industriei extractive (cu 16,9%) şi industriei prelucrătoare (cu 10,2%). Pe marile grupe industriale, scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria energetică (cu 24,2%), industria bunurilor de capital (cu 16,6%), industria bunurilor intermediare (cu 6,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 6,7%). Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, industria bunurilor de uz curent a crescut cu 0,7%.

Aceeaşi tendinţă de scădere a fost înregistrată şi în ultima lună a intervalului analizat, când cifra de afaceri din industrie a scăzut atât faţă de luna precedentă (cu 38,4%), cât şi faţă de luna corespunzătoare din 2019 (cu 40,7%).

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de întreprindere, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Într-o lună, producţia industrială a scăzut cu peste 38%
În intervalul menţionat, producţia industrială a scăzut cu 13,9%, ca efect al diminuărilor înregistrate în cele trei mari sectoare industriale: industria prelucrătoare (cu 15,9%), industria extractivă (cu 7,6%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 4,5%).
Producţia industrială a scăzut şi în ultima lună a intervalului, atât faţă de aprilie 2019 (cu 38,4%), cât şi faţă de luna martie a acestui an (cu 36,2%).

Comenzile noi s-au prăbuşit

Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut, în primele patru luni ale anului, cu 10,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, ca urmare a diminuărilor înregistrate în industria bunurilor de capital (cu 12,8%), industria bunurilor de uz curent (cu 8,7%) şi în industria bunurilor intermediare (cu 6,7%). Totuşi, comenzile din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 12,9%.
În aprilie, faţă de aceeaşi lună din anul anterior, comenzile noi au scăzut cu 43%, ca urmare a diminuărilor înregistrate în industria bunurilor de capital (cu 54,4%), în industria bunurilor de uz curent (cu 28,1%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 25%) şi în industria bunurilor intermediare (cu 22%). Comparativ cu martie 2020, numărul comenzilor noi s-a diminuat cu 39,1%.
Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discounturile, atunci când acestea sunt acordate contractual.

Pandemia, mai rea decât criza financiară

În aprilie, poducţia industrială a scăzut cu 17,3% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă, pe fondul măsurilor destinate să limiteze pandemia de coronavirus, acesta fiind cel mai semnificativ declin lunar de când se publică datele statistice, şi care depăşeşte cu mult scăderea între 3% şi 4% de la finalul lui 2008 şi începutul lui 2009, în perioada crizei financiare.

Datele furnizate de Oficiul European de Statistică arată că, în aprilie, cel mai semnificativ declin lunar a fost înregistrat în în Ungaria (cu 30,5%), România (cu 27,7%) şi Slovacia (cu 26,7%). Comparativ cu perioada similară din 2019, producţia industrială a scăzut în aprilie cu 27,2% în UE. Singura creştere anuală a fost în Irlanda (5,5%), cele mai semnificative scăderi fiind înregistrate în Luxemburg (cu 43,9%), Italia (cu 42,5%), Slovacia (cu 42%) şi România (cu 38,8%).

Articole din aceeasi categorie