Palatul Copiilor din Cluj şi-a deschis din nou porţile pentru „prinţesele” şi „prinţişorii” dornici de învăţătură, sport şi artă

Începutul noului an şcolar la Palatul Copiilor din Cluj a fost marcat de o festivitate de deschidere la care au participat, pe lîngă cadrele dindactice ale instituţiei, actualii învăţăcei, dar şi mulţi aspiranţi la un loc în cele 56 de cercuri de studiu – fireşte, cu toţii însoţiţi de părinţi. Evenimentul a cuprins o dare de seamă a activităţii din anul şcolar precedent – fiind menţionate şi rezultatele la concursurile desfăşurate pe perioada verii -, prezentată de directorul instituţiei, Valentin Cuibus, precum şi un spectacol susţinut de ansamblurile artistice ale Palatului.

Potrivit directorului Palatului Copiilor Cluj, Valentin Cuibus, la nivelul judeţului, numărul copiiilor care activează permanent în cercurile Palatului se ridică la 13.000, peste 5.200 dintre aceştia fiind în Cluj-Napoca. Peste 20% dintre ei înregistrează anual performanţe în domeniile în care activează. „Cursanţii noştri au obţinut 12 premii întîi la competiţiile internaţionale organizate în Turcia, Cehia, Italia, Germania, SUA şi Japonia, 11 premii doi la concursuri din italia, Germania şi Slovenia, precum şi 9 premii trei la competiţiile din Germania, Japonia şi Macedonia. La concursurile naţionale ne-am situat de 38 de ori pe locul întîi, de 28 de ori pe locul doi şi de 53 de ori pe locul trei”, precizează directorul Palatului Copiiilor, Valentin Cuibus.

Pe lîngă concursurile în care au fost angrenaţi elevii, activitatea de peste vară a instituţiei s-a concertizat în organizarea a 12 tabere de odihnă sau tematice în cele două baze de turism şi agrement de la Băişoara şi Valea Ierii – la care au participat peste 600 de copii -, cursuri de înot – de care au beneficiat 648 de copii, precum şi organizarea „Şcolii de vară” – proiect de un real succes, început de Palatul clujean în urmă cu doi ani, prin care instituţia le oferă celor mici, în mod gratuit, o alternativă plăcută şi educativă de petrecere a timpului liber. „În acest an, cererea a depăşit cu mult posibilităţile noastre, fiind nevoiţi să oprim înscrierile, după doar două zile, deoarece ajunsesem deja la numărul maxim de copii raportat la numărul profesorilor pe care îi avem la dispoziţie”, precizează Cuibus. Astfel, în această vară, peste 400 de copii, împărţiţi în 12 grupe, au frecventat zilnic aceste cursuri, organizate în toate specialităţile: activităţi sportive, activităţi culturale, tehnico-aplicative, limbi străine, etc.

Şi la cercurile care îşi desfăşoară activitatea în timpul anului şcolar a fost mare înghesuială în această toamnă. Deşi activitatea a început doar de o zi, locurile disponibile sînd deja ocupate în proporţie de peste 90%. „Cea mai mare «concurenţă» a fost la cercurile de dansuri, în special la ansamblul folcloric. De asemenea, cercurile de limbi străne, cu preponderenţă engleza şi franceza, au fost la mare căutare, precum şi cercurile sportive (înot, tenis de masă, karate). Nici la cercurile artistice, la cele de pictură şi grafică, nu mai sînt locuri”, arată Cuibus, precizînd că înscrieri mai puţine s-au înregistrat la cercurile tehnice.

Palatul Copiilor din Cluj organizează cursuri la următoarele profile:
• Artistic – dansuri populare, gimnastică ritmică, balet, dans clasic şi modern, dans contemporan, creaţie plastică, pictură, grafică, sculptură-ceramică, design vestimentar, pian şi muzică uşoară – chitară.
• Cultural – limbi străine (engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă), teatru, teatru de păpuşi, teatru în limba maghiară.
• Tehnico-aplicativ – redacţie de presă, foto, informatică, calculatoare, aeromodele, navomodele, floricultură.
• Sportiv – înot, judo, karate, tenis de cîmp, tenis de masă, volei, baschet, şah, schi alpin, karting, fitness-modeling.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie