Pacienții cu astm „să evite, în această perioadă, complicațiile”

În contextul pandemiei COVID-19, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) și Societatea Română de Pneumologie (SRP) atrag atenția asupra modului cum afectează această situație excepțională în care ne aflăm persoanele care suferă de astm.

”Este extrem de important ca pacienții cu astm să evite în această perioadă complicațiile și să fie foarte responsabili în ceea ce privește tratamentul. Îi rog să nu își întrerupă terapia, și mă refer atât la medicația inhalatoare care cuprinde și corticoizi inhalatori, cât și la agenții biologici. Întreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune în pericol viața pacientului. Conceptul de prevenire a complicațiilor are acum o nouă dimensiune. Devine evident pentru tot mai multă lume ce înseamnă terapie intensivă și ventilație asistată”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, 5 mai.

Ziua Mondială a Astmului este marcată în prima zi de marți a lunii mai. Evenimentul, organizat de Inițiativa Globală pentru Astm (Global INitiative for Asthma – GINA), are ca obiective atragerea atenției asupra astmului, îmbunătățirea calității îngrijirii persoanelor cu această afecțiune și asigurarea tratamentului adecvat în fiecare etapă a afecțiunii. Sloganul din acest an este „STOP deceselor cauzate de astm!”.

“Este esențial ca pacientul astmatic să respecte tratamentul întocmai, cu indicațiile medicului de specialitate, în conformitate cu faza bolii. Este singura cale de a evita exacerbările și de a obține controlul bolii” – este mesajul transmis de conf. dr. Roxana Bumbăcea, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică.

Potrivit SRAIC și SRP, datele epidemiologice arată în continuare o creștere importantă a numărului de pacienți, în condițiile expunerii la factorii de mediu – poluare, alergeni, sau sociali – fumatul, ceea ce determină o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate. Un dialog continuu cu pacienții este important și, din acest punct de vedere, atât SRAIC, cât și SRP consideră că migrarea spre digital a comunicării medicale cu pacienții devine o prioritate. „În acest fel, simptomele pacienților vor fi identificate la timp și îndrumările medicilor vor fi posibile fără ca pacienții să fie nevoiți să iasă din casă” – consideră specialiștii.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, în România, incidența astmului are tendință ascendentă, înregistrându-se, în fiecare an, 1,5 cazuri noi de boală la 1000 de persoane. Conform statisticilor, 1 din 20 de copii de vârsta școlară poate suferi de astm. La populația generală, prevalența astmului bronhic în România este estimată la 4-6%, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.

Astmul bronșic se caracterizează printr-o inflamație cronică a bronhiilor, care determină spasme ale acestora, cu îngustarea lor bruscă și imposibilitatea eliminării eficiente a aerului. Persoana cu astm simte că se sufocă, tușește, iar respirația devine zgomotoasă, șuierătoare.  Se estimează ca până în anul 2025, 400 de milioane de persoane vor suferi, la nivel mondial, de această afecțiune. Astmul este cauzat de alergii în peste 50% dintre cazuri la adulți și 80% la copii.

M. T.

Articole din aceeasi categorie