Ospitalitatea, o virtute ecumenică

Bisericile creștine din emisfera de nord a lumii celebrează anual, între 18-25 ianuarie, Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, un timp de reflecție și rugăciune pentru împlinirea cuvântului lui Isus, „ca toți să fie una!” (Io 17,21).

În această perioadă, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla organizează, an de an, pe lângă diferite manifestări la nivel parohial, o Seară de rugăciune ecumenică la care PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial, invită reprezentanți ai unor culte și confesiuni creștine pentru un timp de împărtășire spirituală. Pe lângă invitații speciali care rostesc, fiecare, un cuvânt de învățătură, iau parte la momentele de rugăciune mulți credincioși ce poartă în inimi idealul unității.

Seara de Rugăciune ecumenică – ediția 2020 -, a fost programată în Capela „Sfântul Iosif” din incinta Catedralei în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, în după-amiaza de vineri, 24 ianuarie. Tema generală stabilită pentru Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în acest an, de către Bisericile creștine din Malta și Gozo, este Providența divină, iar motoul: „Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită” (Fapte 28,20).

Un apel la unitate a răsunat în aceste zile în biserici și pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin a oferit explicații la textul biblic propus (Fapte 27, 18-28, 10), arătând că acesta „redă episodul în care corabia unde se afla și Sfântul apostol Pavel pleacă de la Creta și naufragiază pe insula Malta. Corabia este purtată de vânt și de valuri către destinații necunoscute, iar pasagerii înfometați și înfrigurați se simt descurajați și fără speranță. Întărit de puterea credinței, apostolul Pavel îi încurajează și le redă speranța de viață, arătând că Dumnezeu îi va scăpa pe toți de la moarte. Urmând îndemnul apostolului, pasagerii vor frânge pâinea împreună, animați de o nouă speranță. Astfel, grupul de 276 de pasageri, între care soldați romani, marinari și prizonieri se văd cu toții uniți în speranță, hrănindu-se din aceeași pâine. Această scenă înfățișează o frumoasă imagine simbolică a corabiei Bisericii aflată pe marea tulburată a vieții, în drum spre malul liniștit al fericirii veșnice. Adeseori, chiar dificultățile, tulburările și furtunile vieții acesteia sunt cele care ne pun împreună, ne fac să ne aducem aminte că suntem în aceeași corabie și avem aceeași destinație”.

Preasfinția Sa a mai subliniat: „Anul trecut, Sf. Părinte Papa Francisc, cu ocazia memorabilei vizite în țara noastră, și-a exprimat dorința ca «România să poată fi mereu o casă a tuturor, un loc al întâlnirii, o grădină în care înflorește împăcarea și comuniunea». Să ne aducem și noi, cu bucurie, contribuția în rugăciune și în fapte bune, pentru ca aceste zile de rugăciune pentru unitate să grăbească momentul în care creștinii se vor putea ruga din nou împreună, ascultând Cuvântul Tatălui și frângând Pâinea Fiului, în comuniunea de iubire a Spiritului Sfânt, aducând astfel o mărturie mai puternică de credință și unitate”.

Pr. Daniel Avram, consilier eparhial responsabil cu ecumenismul, descria fragmentul biblic ca pe o invitație la a medita „și asupra problemei migranților din zilele noastre, a celor care, obligați de situații limită, mizeria sărăciei, dezastre naturale sau războaie, pornesc spre destinații îndepărtate, punându-și viața în pericol și ajungând adeseori la discreția unor forțe politice și economice indiferente la suferințele lor” și îndemna: „Să încercăm să privim cu bunăvoință spre frații noștri, să fim primitori, ospitalieri chiar și cu cei care sunt de o altă limbă, cultură sau credință”.

Pr. Mircea Marțian, paroh în capela „Sf. Iosif” din Piața Cipariu, amintea cuvintele Sfântului Părinte alese ca moto al vizitei istorice a Suveranului Pontif, din 2019, în țara noastră: „«Să mergem împreună!» în întâmpinarea fraților noștri de alte confesiuni”. Și reda în continuare „cuvintele Papei Francisc rostite la audiența generală oferită pelerinilor în 22 ianuarie 2020, cu îndemnul: «…Ospitalitatea este importantă; și este o importantă virtute ecumenică. Înainte de toate înseamnă a recunoaște că ceilalți creștini sunt cu adevărat frații și surorile noastre în Cristos. Suntem frați. […] Nu este un act de generozitate în sens unic, pentru că atunci când găzduim alți creștini îi primim ca pe un dar care ne este oferit… A-i primi pe creștini dintr-o altă tradiție înseamnă în primul rând a arăta iubirea lui Dumnezeu față de ei, pentru că sunt fii ai lui Dumnezeu – frații noștri – și, în afară de asta, înseamnă a primi ceea ce Dumnezeu a făcut în viața lor. Ospitalitatea ecumenică cere disponibilitatea de a-i asculta pe alții, mai comportă dorința de a cunoaște experiența lui Dumnezeu pe care o trăiesc alți creștini și așteptarea de a primi darurile spirituale care derivă din ea». Ospitalitatea a fost și rămâne o virtute ecumenică, ea ne va apropia de unitate, care este voința lui Dumnezeu pentru noi!”.

V. S.

Articole din aceeasi categorie