Osemintele partizanilor Mârza Traian şi Gligor Traian, identificate şi deshumate de cercetătorii IICCMER

Osemintele celor doi partizani, Mârza Traian şi Gligor Traian, care au murit în primăvara lui 1949 într-o luptă cu autorităţile comuniste în satul Mesentea, comuna Galda de Jos, au fost deshumate şi recuperate în cadrul unei acţiuni de investigaţii arheologice organizată miercuri de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, informează AGERPRES.

La eveniment au fost prezenţi şi săteni din localitate care, în martie 1949, copii fiind, au asistat la Gligor-Traianîngroparea celor doi în grădina casei în care aceştia s-au baricadat după ce au fost surprinşi de Securitate. De asemenea, a avut loc şi o slujbă religioasă înainte de începerea expertizei criminalistice asupra osemintelor.

Investigaţiile au început în teren încă de joia trecută, în urma declaraţiilor unor martori care au văzut locul de înmormîntare. Mormîntul comun nu a fost niciodată marcat, terenul fiind folosit de-a lungul timpului pentru diverse culturi agricole.

„Perimetrele grădinilor nu mai corespund cu cele de atunci, în aşa fel încît nu i-am găsit chiar la colţul grădinii, cum se spunea, ci undeva mai în interior. Ne-a sprijinit Primăria (Galda de Jos – n.r.) şi am putut interveni pe o suprafaţă mai mare. Chiar în ultimul ceas, în ultimul moment, cînd eram gata să renunţăm, am identificat o urmă a gropii în care au fost înmormîntaţi cei doi”, a declarat istoricul Marius Oprea, de la IICCMER.

După identificarea locului în care au fost îngropaţi, istoricii au sesizat organele de cercetare penală pentru că, în mod evident, cei doi au fost împuşcaţi. „La unul dintre ei, probabil Gligor Traian, se observă o urmă de glonţ trasă în cap”, a spus Oprea. Acesta a menţionat că este uşor de stabilit cui aparţin osemintele, pentru că diferenţa dintre cei doi era destul de mare.

„Iniţial au vrut să ardă cele două cadavre. Chiar s-a identificat pe oasele unuia din cei doi o posibilă urmă de arsură. În cele din urmă au renunţat la idee şi i-au îngropat la o adîncime de 1,60 metri, într-un strat de pietriş, astfel încît osemintele s-au conservat mult mai bine decît în cazuri similare”, a spus Oprea.

Acesta a mai precizat că investigaţia de teren a fost efectuată de către Gheorghe Petrov, care a găsit mărturii cu privire la locul în care au fost îngropaţi cei doi, iar date privind executarea lor există în arhivele CNSAS.

În urma sesizării IICCMER, Parchetul Militar din Cluj Napoca a preluat ancheta, urmînd să stabilească dacă mai există în viaţă posibili răspunzători pentru această crimă, a spus Marius Oprea. El a adăugat că e puţin probabil acest lucru, dar că investigaţiile sînt necesare. Pentru cei doi partizani nu au fost emise certificate de deces, practic aceştia figurînd ca fiind încă în viaţă. În ceea ce priveşte locul în care cei doi vor fi înmormîntaţi creştineşte, rămîne de văzut care dintre autorităţile locale îşi va oferi sprijinul, ei provenind din localităţile Galtiu, respectiv Livezile.

Articole din aceeasi categorie