Osemintele episcopului greco-catolic Atanasie Anghel vor fi deshumate pe cale arheologică

Biserica Română Unită cu Roma, Mitropolia Greco-Catolică din Blaj în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia, organizează miercuri, 2 octombrie, acţiunea de deshumare pe cale arheologică a osemintelor episcopului greco-catolic Atanasie Anghel.

Investigaţiile vor avea loc în curtea bisericii „Sfînta Treime” care deserveşte parohia Maieri II din Alba-Iulia, şi vor fi realizate de o echipă specializată de arheologi coordonată de dr. Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional Atanasie Anghelde Istorie a Transilvaniei, alături de care se vor afla Gabriel Rustoiu, director general al Muzeului Naţional al Unirii din Alba-Iulia, Paul Scrobotă, directorul Muzeului de Istorie din Aiud şi Horaţiu Groza, de la Muzeul de Istorie din Turda.

„Atanasie Anghel s-a născut în satul Bobîlna, din judeţul Hunedoara, unde tatăl său, Ioan Popa, era preot. Nu se cunoaşte anul naşterii sale, însă pe baza unor informaţii documentare cu privire la data sfinţirii sale ca preot, se poate presupune că în anul 1697 Atanasie ar fi fost deja vreo 30 de ani. Atanasie Anghel a fost ierarhul care a desăvîrşit unirea religioasă a unei mari părţi a românilor din Transilvania cu Biserica Romei, proces care a început sub predecesorul său, Teofil Seremi. Ca urmare a acestui fapt, Atanasie Anghel este considerat ca fiind cel care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma sau a Bisericii Greco-Catolice, el fiind introdus oficial în funcţia de episcop unit printr-o ceremonie desfăşurată la Alba Iulia în 25 iunie 1701. Această instituţie bisericească a reprezentat încă de la înfiinţare un factor important în dezvoltarea culturii şi educaţiei române moderne, fiind considerată una dintre cele două Mormint Atanasie-Anghelbiserici naţionale româneşti.

Atanasie Anghel a murit de boală la 19 august 1713, în reşedinţa episcopală din Alba Iulia, şi a fost înmormîntat după tipicul prescris pentru arhierei în Biserica Orientală. Se cunoaşte că trupul său a fost înhumat în una dintre cele două biserici care existau atunci la sediul fostei Mitropolii Ortodoxe din Alba-Iulia, devenită între timp Episcopie Greco-Catolică. Fostul complex edilitar mitropolitan a fost demolat cîndva în intervalul de timp cuprins între aprilie 1714 şi octombrie 1715, odată cu majoritatea clădirilor oraşului care se aflau în afara zidurilor vechii cetăţi medievale. Acest lucru s-a impus deoarece pe locul astfel eliberat s-a construit fortificaţia bastionară ridicată de autorităţile habsburgice în perioada 1715-1738. Drept despăgubire pentru edificiile pierdute, Episcopia Greco-Catolică a primit în compensaţie un teren în cartierul Maieri şi o sumă de bani pentru a se construi o nouă biserică. Lucrările la acest lăcaş de cult au fost începute în vara lui 1714 şi au fost terminate în cursul anului următor. Atunci au fost transferate şi rămăşiţele pămînteşti ale răposatului episcop Atanasie Anghel, care au fost reînhumate în apropierea noii biserici româneşti ridicate în Maierii Bălgradului” – se precizează într-un comunicat al MNIT, remis, luni, presei.

Decizia deshumării osemintelor lui Atanasie Anghel a fost luată de Sinodul Episcopilor Greco-Catolici, dat fiind că biserica în incinta căreia este înmormîntat acum episcopul a rămas în proprietatea Bisericii Ortodoxe, iar mormîntul se află pe un teren agricol, acoperit cu lucernă – a declarat, pentru Făclia, părintele Florin Gheorghiu, reprezentant al Mitropoliei Blajului şi membru în echipa de organizare a evenimentului.

Potrivit acestuia, osemintele lui Atanasie Anghel vor fi depuse la Catedrala „Sf. Treime” din Blaj, unde, în 15 octombrie, va avea loc o ceremonie de comemorare a acestuia, cu participarea tuturor episcopilor greco-catolici.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie