Online-ul și noua ordine

Dacă am învățat ceva din pandemia aceasta, e că ne putem lipsi de foarte multe și că încet-încet ne putem „muta” în mediul virtual. Cu mic, cu mare.Ne putem lipsi de școala tradițională, de jobul tradițional, până și de slujba tradițională de la Biserică.

Așa cum am mai arătat, criza Covid-19 a  adus cu sine o „schimbare de macaz” de la sistemul de predare „la tablă” spre învățământul online, ceea ce a scos la iveală, ce-i drept, o mulțime de „găuri” în educația românească: programe învechite și stufoase, dar şi profesori demodați și prea puțin interesați să învețe „din mers”. Învățământul online a devenit brusc și forțat obligatoriu, cu toate că sute de mii de elevi din România nu au avut acces la calculatoare, tablete sau la internet și nu au putut participa la cursuri.

Astfel că, acum, ne este tot mai clar că, în cazul educației, lecția post-pandemie ar trebui să fie resetarea, după cum este tot mai evident că predarea online nu ar trebui să rămână doar o legătură a elevilor cu școala, aşa cum a fost multa vreme.

Pandemia a schimbat și atitudinea față de telemuncă și încet-încet angajatorii și angajații și-au dat seama că există eficiență și dacă se muncește de acasă.

De altfel, chiar studiile recente relevă faptul că încrederea oamenilor în telemuncă este foarte ridicată, în lume: Statele Unite (86%), urmată de Marea Britanie (80%), Germania (80%), Canada (77%) și Franța (75%).

Conform studiului, s-a conturat pentru mult timp de acum înainte nevoia companiilor pentru o forță de muncă hibridă din punct de vedere al locului din care desfășoară munca. De asemenea, o altă idee conturată a fost aceea că pentru a preveni viitoarele crize de genul celei provocate de coronavirus, companiile vor investi în noi tehnologii și vor accelera digitalizarea. Nu în ultimul rând, acestea sunt dispuse să acorde o atenție tot mai mare pentru a le asigura angajaților soluțiile hardware și software, în vederea digitalizării. În concluzie, vom putea munci de acasă mult și bine de acum încolo.

De Biserică ce să mai zicem? Cea mai importantă sărbătoare din an – Paștele s-a ținut total atipic, fără o participare la slujba tradițională de Înviere cu care eram obișnuiți, cu lumânarea pe geam sau în fața blocului, în fața televizorului sau a laptopului. Și aici se poate online.

Lumea de mâine arată altfel decât ne-am fi închipuit noi în urmă cu câțiva ani că va arăta. Online-ul este impregnat tot mai puternic în viața de zi cu zi, iar internetul este de acum factorul care va decide noua ordine. Școala, munca, serviciile, toate se mută în mediul virtual, așa cum tot acolo,  încetul cu încetul s-a mutat și interacțiunea socială.

Articole din aceeasi categorie