Omul sfințește locul și nu partidul

Așa cum era de așteptat, chestiunea legată de alegerea primarilor în două tururi de scrutin generează în primul rând păreri, iar în al doilea rând tulburare. Păreri din toate taberele, iar tulburări acolo unde există teamă. Alegerea primarilor în două tururi este aproape o certitudine, care a și dat naștere la următoarea întrebare: Cine are de pierdut și, evident, cine are de câștigat?

Unii sunt de părere că alegerea primarilor în două tururi îi dezavantajează pe social-democrați, întrucât între cele două „reprize” se fac negocieri și…lipeli. Concret, ar trebui să ne așteptăm ca la un potențial duel USR-PSD în turul al doilea, votanții dreptei să rămână consecvenți în acest caz. La fel s-ar întâmpla și în situația unei confruntări PNL-PSD, în care nu mai e cazul să ne întrebăm ce tabără ar alege USR, deși bănui că Uniunea lui Dan Barna s-ar prostitua fără probleme.

Mișcarea liberalilor se vede din birourile social-democraților ca o încercare disperată de a mulțumi anumite formațiuni politice, în special USR-ul, un jucător exponențial, în speranța unei viitoare alianțe. Și, totuși, scenariul nu provoacă panică printre social-democrați, chiar dacă USR pozează în partidul care arbitrează meciul PNL-PSD. Să nu uităm că USR a condiționat decizia de a se ralia moțiunii prin care a căzut Guvernul PSD de această măsură a alegerii primarilor în două tururi. Din punctul de vedere al subsemnatului, USR-iști sunt oportuniști și joacă la două capete.

Actualul primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, opinează că alegerea primarilor în două tururi corespunde exigențelor unei democrații, ca dealtfel și practica alegerilor anticipate. Interesantă părerea domniei sale, care în 2011 a inițiat, din postura de premier, sistemul de alegere a primarilor într-un singur tur.

Ca strategie politică pe termen lung, alegerile în două tururi constituie la prima vedere un dezavantaj pentru partidele de stânga. În mod evident, pentru PSD pare o lovitură sub centură, dar, totuși, nu una care să și lase urmări. Ne putem aștepta la un rezultat bun pentru USR, un partid care nu are primari și care s-ar putea impune în anumite orașe, nu zic cele mari. Rămâne de văzut cum vor vota românii. Trebuie să avem în vedere că românul nu este prost și la primării alege omul mai mult decât partidul. Prin urmare, să nu ne mire dacă atât de hulitul PSD își va păstra primarii după alegerile din iunie, mai cu seamă dacă aceștia și-au făcut treaba pe perioada mandatului și au făcut ceva pentru comunitate. Și am impresia că de acest lucru se tem foarte tare liberalii. Aceștia joacă riscant o carte cu două fețe și s-ar putea ca strategia gândită să se întoarcă împotriva lor. În acest moment, alegerea primarilor în două tururi pare colacul de salvare pentru partidele mici și mă refer la PMP, ALDE și PRO România și o menghină pentru social-democrați. Deși pare să sporească capitalul electoral al liberalilor, trebuie să admitem că decizia acestora răspunde cerințelor electoratului, deși votul într-un singur tur de scrutin nu este neconstituțional, dar este o opțiune politică defectuoasă, fiindcă urmărește obținerea de posesiune exclusivă. Deși nu pare, marele contracandidat al liberalilor nu este PSD, ci tocmai USR. Totuși, de ce cred că liberalii s-ar putea să se ardă? Acolo unde există primari în funcție, șansele ca tot aceștia să câștige sunt foarte mari. De ce? Întrucât nu trebuie să obțină pragul de 50% plus 1 din voturi. Rețineți că la precedentele alegeri locale au ieșit peste 50 de primari independenți. Ceea ce trebuie să rețină liberalii și deopotrivă susținătorii acestora este că nu toți care se declară anti PSD trebuie să fie musai PNL-iști. Prin urmare, omul sfințește locul, iar nu partidul. Nu mai e mult până când vom vedea dacă proverbul îmbunătățit se verifică în acest sens.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie