Omagiu adus victimelor masacrului de la Hărnaca

Autorităţile din Turda ţin să aducă, duminică, un omagiu victimelor masacrului din 24 septembrie 1944 de la Hărnaca, de lângă Turda. Astfel, începând cu ora 10, la Catedrala Ortodoxă din Turda se va săvârşi Sfânta Liturghie, iar de la ora 12, în faţa monumentului ridicat în memoria celor 18 martiri ucişi mişeleşte de trupele horthyste va fi oficiat un parastas de pomenire. De asemenea, va urma alocuţiunea primarului Cristian Octavian Matei şi depuneri de flori.
Masacrul de la Hărcana a fost săvârşit de către trupele militare ungare, care au ucis 18 persoane de naţionalitate română, bătrâni şi copii. Incidentul s-a petrecut la 24 septembrie 1944, într-un cătun situat la circa 10 km nord-est de localitatea Turda.
În noaptea de 22 şi 23 septembrie 1944, un grup de civili de naţionalitate română s-a refugiat din cătunul Hărcana pentru a evita confruntările dintre armata sovietică, armata română şi corpurile de armată maghiare şi germane. Grupul de circa 30 de persoane s-a adăpostit în cantonul de cale ferată din apropierea oraşului Câmpia Turzii (cătunul Petrilaca) şi au fost martori la execuţia consătenilor lor.
În dimineaţa zilei de 24 septembrie 1944, un grup de militari maghiari însoţiţi de civili au trecut linia de cale ferată, ducând cu ei 18 prizonieri, dintre care 12 copii cu vârste între 7 luni şi 10 ani, adolescenţi şi 4 adulţi, locuitori ai cătunului Hărnaca care nu au plecat cu grupul iniţial de refugiaţi. Civilii români au fost executaţi prin împuşcare într-o groapă de obuze, lângă calea ferată, iar apoi corpurile lor au fost stropite cu petrol şi incendiate. Cei 12 copii proveneau din familiile Lăscău, Forgaci, Costea şi Sălăgean. Cel mai mic copil ucis a fost Ionuţ Forgaci, în vârstă de şapte luni.
În anii 1987-1988, unul din martorii oculari ai masacrului, însoţit de fiul uneia dintre victime, a identificat mormintele celor împuşcaţi. Masacrul de la Turda a fost comemorat printr-o placă comemorativă ridicată cu sprijinul Consiliului Local al municipiului Turda şi al Partidului Unităţii Naţionale a Românilor (PUNR). Placa comemorativă amplasată în centrul municipiului în partea dreaptă a Catedralei Ortodoxe, este inscripţionată cu numele victimelor şi vârsta lor.
Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Omagiu adus victimelor masacrului de la Hărnaca

 1. clujean

  Bestii turcice turanice. Le cunoaștem prea bine. Nu uităm nimic.

  Condoleanțe, urmașilor victimelor barbariei asiatice !
  Felicitări, Autorităților Municipiului Turda și BOR !
  Felicitări, d-lui Redactor-șef Cosmin Puriș !
  5 sept. 2019