Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la Cluj-Napoca

În perioada 18 – 25 ianuarie, Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla celebrează, împreună cu întreaga lume creștină, „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”. Tema Octavei din acest an este „Dreapta Ta, Doamne, s-a glorificat prin putere” (Ex 15,6).

Conform programului anunțat de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, întâlniri de rugăciune ecumenică sunt organizate în diferite parohii ale eparhiei. O Seară Ecumenică la nivel eparhial va fi organizată marți, 23 ianuarie, de la ora 18:00, în capela „Sf. Iosif” din Piața Cipariu, cu participarea episcopului de Cluj-Gherla și a invitaților din alte Biserici și confesiuni. La aceeași dată și de la aceeași oră se va desfășura rugăciune ecumenică și în Parohia Făget – Cluj, în comuniune cu o parohie din Toulouse, Franța.

Seri ecumenice de rugăciune se vor desfășura și la Bistrița, dar și în alte parohii. Mai mult, preoții și credincioșii greco-catolici sunt chemați „să aibă ca primă intenție, în rugăciunea lor zilnică, unitatea creștinilor”. În biserici, după oficiile liturgice zilnice, se va face rugăciunea prevăzută pentru fiecare zi a Octavei.

Conform tradiției, pregătirea textelor ce însoțesc celebrările ecumenice este încredințată în fiecare an unui grup dintr-o țară diferită. Anul acesta, textele de referință au fost propuse de comunitățile creștine din Caraibe, iar broșura a fost apoi redactată în forma finală de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comisia „Credință și Constituție” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

„Tradiția Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor pornește la începutul sec. al XX-lea, fiind inițiată de Paul Wattson, un pastor anglican din America, dar unitatea creștină a fost un ideal și o chemare de la 1700 și mai înainte. Rugăciune pentru unitate s-a făcut în Biserici și continuă să fie propusă de cei care înțeleg și ascultă dorința lui Isus, din rugăciunea pe care a înălțat-o Tatălui Ceresc pentru ucenicii Săi, mai înainte de a fi vândut de Iuda, de a pătimi și a muri pe Cruce pentru mântuirea tuturor. Isus a spus: «Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem și Noi» (Io 17,11), și, continuând, a rostit apoi cuvintele ce străbat veacurile, cuprinzând în ele omenirea întreagă: «Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis» (Io 17,20-21). Unitatea este așadar condiția necesară pentru propovăduirea credinței – cum ar putea lumea să creadă dacă creștinii se dezbină și se contrazic? Și în prezent, pentru unii, ecumenismul este o utopie, pentru alții, o rătăcire, dar cei ce se numesc creștini consideră că Isus, Fiul lui Dumnezeu, este «Calea, Adevărul și Viața» (Io 14,6). Ei caută să trăiască și să împlinească unitatea pentru a urma învățătura Celui pe care Îl numesc Învățător și Domn. De aceea, ecumenismul este o datorie, o obligație pentru creștini, nu un act de generozitate față de alte confesiuni. Credincioșii de o confesiune nu merg spre ceilalți, din alte confesiuni, pentru că sunt buni sau frumoși sau desăvârșiți, merg spre ei pentru că sunt frați, ca fii ai aceluiași Tată. Este o chemare care rezonează adânc în suflete, poate de aceea rugăciunea împreună a mai multor confesiuni creștine este dorită și căutată, se bucură mereu de o participare numeroasă. Dovadă că idealul unității creștine este viu în suflete, sunt și bisericile și capelele de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, mereu pline la întâlnirile ecumenice organizate în zilele Octavei, de-a lungul anilor” – informează Biroul de presă al Eparhiei Cluj-Gherla.

Începutul Octavei de rugăciune din acest an, la Cluj-Napoca, a fost binecuvântat de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu. „Ne alăturăm în rugăciune creștinilor din Caraibe, precum și  tuturor creștinilor care în aceste zile celebrează dezideratul exprimat de însuși Mântuitorul nostru Isus Hristos: «Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una…» (In 17,21)” – a arătat PS Florentin.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie