Obsesia revizionistă

Organizaţiile extremiste maghiare au profitat din plin de momentul 4 iunie, ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, pentru a atrage atenţia opiniei publice. Nostalgicii Ungariei Mari şi ai terţetului absolutist-oligarho-feudal au organizat acţiuni de negare a graniţelor actuale ale României, stabilite prin tratatele internaţionale.
Extremiştii maghiari nu vor sã renunţe la principiile sfârşitului de secol XIX şi început de secol XX care au aruncat Europa în cea mai neagrã perioadã a istoriei sale, ignorând total faptul cã societatea în care trãiesc este guvernatã de spiritul european bazat pe toleranţã şi democraţie. Deşi la nivelul UE, ţãrile membre încearcã sã gãseascã soluţii cât mai bune pentru întãrirea democraţiei şi asigurarea stabilitãţii, pentru prevenirea conflictelor şi a instabilitãţilor etnice, anumite persoane continuã sã fie bântuite de un defunct spirit revanşard şi revizionist. Acestea încearcã sã profite de fiecare moment care le poate aduce în prim plan, organizând acţiuni ce contravin atât normelor europene şi spiritului de bună convieţuire.
Astfel, ieri, în 100 de localităţi din Transilvania au avut loc acţiuni împotriva Tratatului de la Trianon, semnat în urmă cu 100 de ani. La Cluj-Napoca, în jurul orei 17,30, ora la care s-a semnat Tratatul de la Trianon, membri ai Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Partidului Civic Maghiar (PCM) și ai Consiliul Național Secuiesc (CNS) au depus la Statuia lui Matei Corvin o coroană de flori pentru a „aduce un omagiu celor care în ultimii 100 de ani au luptat pentru a reîntregi naţiunea maghiară”.
„Ceea ce Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania a spus în documentele sale că autonomia, culturală, personală şi teritorială a comunităţii maghiare din Transilvania înseamnă vindecarea rănilor Trianonului este valabil oricând. Sper că va veni vremea când actorii politici de la Bucureşti vor înţelege acest lucru”, a spus Matis Jeno, membru al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania.
Nu este prima dată când nostalgici ai Ungariei Mari comemorează Trianonul. Astfel de acţiuni au avut loc şi anii trecuţi în Cimitirul de pe strada Crişan din Cluj-Napoca.
C.P.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Obsesia revizionistă

  1. Aurel Bria

    O informare gazetåreascå subtire…