O vizită istorică

Voiam să scriu astăzi despre criza prin care trece principalul partid de guvernământ după alegerile europarlamentare și arestarea liderului său. Dar nu mai intru într-un astfel de subiect politic, pentru că, la sfârștitul acestei săptămâni, în țara noastră va avea loc un eveniment istoric: vizita Suveranului Pontif.

Pentru a 29-a oară, Papa Francisc pornește, mâine, într-o nouă vizită în străinătate. Și din nou se îndreaptă spre estul Europei. Suvernaul Pontif vine în România pentru trei zile, aceasta fiind a douăsprezecea vizită pe care o face în Europa.

Dacă vizita Papei Francisc de la începutul acestei luni în Bulgaria și Macedonia de Nord era considerată de presă ca fiind una „delicată”, călătoria Sfântului Părinte în țara noastră va avea o cu totul și cu totul altă încărcătură simbolică. Să nu uităm că România a fost prima țară majoritar ortodoxă care a invitat în vizită un Papă, deschizând calea unui dialog între Bisericile Surori, Catolică și Ortodoxă. Cu siguranță, la fel ca la prima vizită, prezența Papei în România va fi puternic apreciată și de români. Spun asta pentru că Papa Francisc este o figură care ştie să se raporteze la ceea ce înseamnă ”noul creștinism”, fără a ieși din canoanele religioase, ci ieșind doar din tiparele limbajului închistat al teologilor. Aceste adaptări ale discursului teologic, coroborate cu faptul că este apropiat de credincioși, modest și carismatic, fac din Papa o figură umană.

Suveranul Pontif este convins că va fi primit de români cu brațele deschise, tocmai de aceea, înainte cu trei zile să ajungă pe pământ românesc a transmis un mesaj în care dezvăluie că „îl bucură” gândul că vine la noi în țară. „Dragi fraţi şi surori din România. Mai sunt doar câteva zile până la călătoria care mă va aduce în mijlocul vostru. Gândul acesta mă bucură şi doresc încă de pe acum să vă adresez tuturor salutul meu cel mai cordial”, a transmis Papa Francisc.

Întrebarea care se pune este ce se așteaptă de la această vizită? Răspunsul îl găsim chiar în sloganul vizitei Sfântului Părinte în România: „Să mergem împreună”. Mai mult ca sigur, Papa va veni cu un mesaj de unitate. De altfel, și în mesajul transmis înaintea vizitei, Sanctitatea Sa arată că „Vin între voi ca să mergem împreună”, explicând că „mergem împreună când învăţăm să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi”.

Acest mesaj nu a fost ales întâmplător. Suveranul Pontif ține să transmită din România un semnal de unitate într-un context european dificil, în care Marea Britanie întoarce spatele familiei europene, iar politicile legate de migrație divid clasele politice din Europa. Unitatea întotdeauna a fost de preferat divizării, fie ea religioasă sau etnică. Unitate a adus echilibru şi a generat progres. Nimeni nu a avut până acum de câștigat în cazul segregărilor dintre doi sau mai mulți actori statali, religioși sau etnici. Așadar, avem toate motivele să credem că mesajul Papei se va îndrepta spre întărirea sentimentului apartenenței la familia europeană.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie