O sută de ani de administrație românească la Cluj – Napoca

În organizarea Societății Cultural – Patriotice „ Avram Iancu’’, sâmbătă a fost organizat simpozionul „ O sută de ani de administrație românească la Cluj – Napoca’’ și lansarea cărții„ Centenarul instaurării administrației românești în Cluj – Napoca, având ca autor pe cercetătorul dr. Vasile Lechințan.
Evenimentul, desfășurat în sala Europa a Casei de Cultură a Studenților „ Dumitru Fărcaș’’, a fost precedat de un marș al recunoștinței pornit în aceeași zi, la orele 11, din Piața Mihai Viteazul, unde a fost intonat imnul lui Avram Iancu, a fost prezentat programul manifestării de către președintele Societății Naționale, Tiberiu Groza, și au fost depuse coroane de flori la monumentul primului întemeietor de țară, Mihai Viteazul, în acordurile muzicii patriotice a tarafului juniorilor din Vața.
De remarcat este faptul că la acest mare marș al recunoștinței, pe lângă membrii asociației din municipiu și județ, au participat și numeroase ansambluri artistice, între care am remarcat prezența celor de la Rapsodia Someșană, Mugurii Mintiului, Jucăușii de pe Someș, Rapsodia Clujeană, Muguri de Dor și formația Zăgrenilor din Ceaba, care au purtat costume tradiționale și un număr impresionant de drapele tricolore.
De-a lungul traseului s-au făcut opriri și s-au depuse coroane de flori la monumentele marilor personalități ale istoriei românilor, care au contribuit prin lupta lor la strălucirea numelui de român, la făurirea și la consolidarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Asemenea popasuri tematice au avut loc la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, la cele ale episcopului Nicolae Ivan, întemeietorul episcopiei din municipiul nostru, și a mitropolitului Bartolomeu Anania, la statui lui Avram Iancu, la bustul lui Alexandru Vaida – Voievod, Iuliu Maniu, Petru Maior, Ioan – Budai Deleanu, Iuliu Hossu, la monumentul memorandiștilor și statuia lui Matei Corvin.
La simpozionul deschis de președintele Asociației Cultural – Patriotice „Avram Iancu’’, Tiberiu Groza, au vorbit: poetul Horia Bădescu, conf. Dr. Ioan Cârja de la UBB, preot dr. Bogdan Ivanov, din partea mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, prefectul județului, Ioan Aurel Cherecheș, Mircea Popa, președintele Despărțământului Cluj al Societății Astra, Mircea Gheorghe Abrudan din partea Institutului de Istorie George Barițiu, Ioan Sima, Teodor Groza , primar al Clujului în 1991 – 1992 și Victor Bercea, președinte onorific al Societății Avram Iancu.
Vorbitorii au evidențiat întâmplările istorice dureroase și bune ce au precedat miracolul înfăptuit la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, despre programul de reforme ce au urmat unirii, construcția instituțională românească cu un cadru statal și democratic mult mai bun decât al dominației Austro – Ungariei.
Despre volumul autorului Vasile Lechințan au vorbit col. Dr. Vasile Tutula și Nadia Fărcaș, directorul editurii Ecou Transilvan. Programul s-a finalizat cu muzică din Bucovina, interpretată de Taraful „ Obcina’’ din Suceava care a fost părtaș la întregul program al zilei.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie