O statuie fluorescentă uriaşă, reprezentând un leu, va fi amplasată în Trafalgar Square

Cei patru lei uriaşi din bronz care stau de pază lângă Coloana Nelson din legendara Trafalgar Square din Londra vor fi însoţiţi, în curând, de statuia gigantică a unui leu fluorescent, au anunţat organizatorii unui festival, citaţi de Xinhua.
Noua statuie reprezintă un element insolit al unui proiect dedicat artelor digitale, creat pentru a marca debutul London Design Festival, în cadrul căruia vizitatorii vor putea să îl admire pe uriaşul leu fluorescent în timp ce acesta “vorbeşte”.
Noul leu va “recita” poezii ce vor fi compuse de vizitatori. Artista Es Devlin spune că noua statuie se intitulează “Feed the Lion” (“Hrăniţi Leul”) şi că leul de pe soclu va “mânca” doar cuvinte, nu oameni. În timpul zilei, versurile acelor poeme colective vor fi prezentate pe o bandă compusă din LED-uri, care se va afla în gura leului uriaş. Noaptea, poeziile vor fi proiectate pe trupul leului şi pe Coloana lui Nelson, şi astfel într-o manieră vizuală pe turiştii din centrul Londrei să se implice în acest proiect, compunând versuri noi.
Proiectul, sprijinit de organizaţia The Space, doreşte să asigure publicului un acces larg la universul artei prin intermediul tehnologiilor digitale. Es Devlin este o artistă renumită pentru sculpturile sale inovatoare, ce combină lumina, muzica şi tehnologia. O prietenă i-a spus că Edwin Landseer, sculptorul celor patru lei aflaţi în prezent la baza Coloanei lui Nelson, a dorit iniţial ca sculpturile sale să pară mai puţin pasive decât sunt în prezent, însă iniţiativa lui a fost blocată de familia regală britanică. ”Landseer a propus o versiune mult mai animată a creaţiilor sale. Însă regina Victoria a considerat-o prea şocantă. Acest gând mi s-a întipărit în minte. Ce-ar fi dacă l-am învesti pe acest leu cu o voce poetică provenind dintr-o sursă colectivă?”, a dezvăluit Es Devlin.
Ben Evans, directorul London Design Festival, consideră că noua sculptură va reprezenta “unul dintre punctele centrale” ale ediţiei din 2018 a acestui eveniment, care va avea loc în perioada 15 – 23 septembrie.

Articole din aceeasi categorie