O revoltă eşuată

S-a scris și s-a vorbit mult în ultimele zile despre turbulențele din PSD. O seamă de așa ziși analiști dădeau ca sigur sfârșitul lui Liviu Dragnea în fruntea partidului. Şi, odată cu acest lucru, îi vedeau pe social democrați în opoziție pentru mult timp de acum încolo. Şedinţa de vineri a Comitetului Executiv Naţional a demonstrat contrariul: Dragnea, cel puţin deocamdată, poate răsufla uşurat. Spun deocamdată, pentru că marea răfuială începută în primele zile ale lunii septembrie nu se va opri aici. Contestatarii liderului PSD,„ţuţuienii’’,„bădălăii’’ şi asociaţii lor, indiferent că vor rămâne sau nu în partid, vor încerca să-şi ducă planul la capăt.

Întrebarea ‚’De ce nu s-a reuşit acum?’’, primeşte răspunsuri de genul „Dragnea le-a promis mai mulţi bani’’, „Li s-au oferit funcţii în guvern’’ sau, mai grav, „Au fost trădaţi’’. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Nu s-a reuşit debarcarea lui Dragnea pentru că artizanii acestui plan au dat dovadă de amatorism şi superficialitate. Pe de altă parte, felul în care s-a acţionat a arătat că bătălia nu a fost nici pentru întărirea partidului şi nici pentru recredibilizarea acestuia, ci a urmărit putere şi funcţii în PSD şi stat.

Să nu uităm că seria atacurilor Gabrielei Firea la adresa lui Liviu Dragnea a început imediat după şedinţa Comitetului Executiv Naţional din 1 septembrie, când s-a anunţat că social democraţii vor avea un candidat comun cu ALDE pentru preşedenţia României. Primăriţa Capitalei nu a putut accepta acest lucru pentru că de o bună perioadă de timp încoace a fost convinsă de faptul că ea va fi cea care va intra din partea PSD în lupta pentru Cotroceni şi că partidul din care face parte nu are altă variantă. Or, când a văzut că Liviu Dragnea are o cu totul altă părere despre candidatul PSD la funcţia supremă în stat, Gabriela Firea s-a dezlănţuit.

În horă au mai intrat şi ceilalţi nemulţumiţi din partid, care fierbeau de mai mult timp pentru că au rămas fără posturi importante în guvern. Adrian Ţuţuianu şi Nicolae Bădălău sunt supăraţi pe Dragnea încă din ianuarie. Primul, din cauză că a fost schimbat de la Apărare, iar celălalt pentru că nu şi-a putut impune oameni în cabinetul Dăncilă. Mai mult, Ţuţuianu şi Bădălău s-au numărat printre cei care l-au susţinut pe Mihai Tudose în războiul cu Dragnea.

Şi cu Paul Stănescu lucrurile sunt clare. Este suficient să ne amintim de afirmaţia acestuia făcută în 31 ianuarie, în Parlamentul României: „A venit un prieten la mine din partea unui înalt funcţionar al statului român, am înţeles că Pahonţu îl cheamă, şi mi-a spus următorul lucru: să-mi transmită la două săptămâni după ce am fost numit vicepremier, ministru al Dezvoltării că e foarte bine să colaborez, pentru că o să am protecţie, pentru că Liviu Dragnea va fi executat până în martie cel târziu şi că eventual eu aş putea să preiau şi partidul chiar”.

Numai că protagoniştii mişcării de revoltă împotriva lui Liviu Dragnea au uitat de faptul că acesta încă are înfluenţă asupra majorităţii organizaţiilor judeţene. Au uitat şi că nu mai puţin de 11 filiale ale PSD au conducere interimară asigurată de oameni desemnaţi direct de Dragnea, iar foarte mulţi dintre preşedinţii de organizaţii judeţene au fost aleşi în perioada în care actualul şef al social-democraţilor deţinea funcţia de preşedinte executiv, ceea ce i-a permis să controleze nemijlocit alegerile interne.

Ce a atras atenţia în mod special în această confruntare din interiorul PSD este poziţia filialelor din Transilvania, care îl susţin pe Dragnea. Când mulţi se aşteptau că măcar o parte din aceste organizaţii să se alăture demersului de debarcare a lui Dragnea, social democraţii ardeleni au ales continuitatea în partid. De unde această atitudine a liderilor PSD din Transilvania? Răspunsul e simplu. Ei nu mai vor să experimenteze reţete de genul „Reforma profundă a PSD’’, pusă la cale prin 2005 de Dâncu şi colegii săi de prin Ardeal. Demersul de atunci, prin care se dorea îndepărtarea totală din PSD a lui Ion Iliescu, nu numai că a fost un eşec, însă i-a ţinut pe social democraţii din Transilvania multă vreme departe de masa deciziilor din partid. Aşa că „lecţiile învăţate’’ nu au fost neglijate de actualii lideri ai filialelor PSD din Transilvania.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie