O nouă suspendare a lui Băsescu

ILIE CĂLIAN

USL (PSD, PNL+PC) a hotărît să iniţieze procedura de suspendare de către Parlament a preşedintelui Traian Băsescu, pentru gravă încălcare a Constituţiei. Pentru aceasta este nevoie de doar o treime din parlamentari, dar pentru efectiva suspendare este nevoie de două treimi din voturile membrilor celor două Camere. Aritmetica arată că USL nu va reuşi să obţină voturile pozitive a două treimi din parlamentari.

În acest caz, ar trebui iniţiată procedura? După opinia mea, demersul Opoziţiei are un sens: este necesar să se arate alegătorilor că parlamentarii Opoziţiei nu acceptă, la nesfîrşit, ca Băsescu să-şi bată joc de Constituţie, aşa cum a făcut-o recent – ba cerîndu-le magistraţilor să nu mai respecte legea, ci să indice de unde are statul bani să-i plătească pe aceia care cîştigă procesele, ba asigurîndu-ne public că, la cererea sa, Guvernul Boc nu va respecta hotărîrea Curţii Constituţionale. Desigur, nici Băsescu, nici Boc, specialistul în drept neconstituţional, nu-şi pun o întrebare simplă: dacă statul nu respectă decizii ale judecătorilor sau ale Curţii Constituţionale pe motiv că n-are bani să plătească, cetăţeanul de ce nu ar putea folosi acelaşi raţionament, refuzînd să-şi plătească obligaţiile faţă de stat?!

Nici eu nu apreciez că USL va reuşi, acum, să-l suspende pe Băsescu: atunci cînd a putut, n-a priceput electoratul despre ce este vorba; acum, un referendum de înlăturare a lui Băsescu ar putea avea succes, dar nu poate Opoziţia să obţină prealabila suspendare de către Parlament. Într-un fel, înfocarea liberalilor de a-l înlătura pe Băsescu mă întristează: am scris de mai multe ori despre faptul că în prima campanie prezidenţială a lui Băsescu, cînd PNL era în Alianţa DA, alături de PD, pe liberali nu-i deranja faptul că Băsescu le spunea în faţă că va fi preşedinte-jucător, încălcînd Constituţia: ei pur şi simplu nu pricepeau că Băsescu se adresa nu PSD-ului, ci tocmai liberalilor, avertizîndu-i că el va guverna, nu ei …

Acum populaţia este aproape de limita răbdării (dar, pînă să-i ajungă, majorităţii, cuţitul la os, mai este). Poate că va înţelege că, dincolo de criză, durerile noastre au o cauză certă: orbirea la vot, cînd majoritatea a continuat să voteze portocaliu. Zice Băsescu să ne luăm adio de la revenirea la vechile salarii, la vechea TVA, la creşterea pensiilor în funcţie de inflaţie şi salariul mediu etc. etc. – pentru că nu sînt bani. Iată, însă, că un sumar control (efectuat de recent înfiinţatul Minister al Afacerilor Europene) la ministerul Elenei Udrea arată că 95% din valoarea contractelor este în “neregulă” (cum ar spune Băsescu). Nu numai că avem o rată de absorţie a banilor europeni de doar 3,7% – sub geniala guvernare a lui Băsescu şi acoliţilor săi -, dar chiar acum sînt blocate plăţile pentru vreo 700 de milioane de euro. Sigur că nu sînt bani!

Ar avea Opoziţia şansa de a-l răsturna pe Băsescu în cazul unui referendum? Cred că da. Mai ales că dublul scandal de la Cluj a inflamat spiritele în întreaga ţară. Dar cînd spun “cred”, trebuie să folosesc ghilimele: nu ştiu, nu am argumente, iar experienţa mă îndeamnă să fiu prudent. Îmi amintesc cum, după procentele ameţitoare obţinute la Cluj-Napoca de Apostu, cînd a candidat la primărie, şi apoi de Băsescu, pentru un nou mandat prezidenţial, aproape toţi cei cu care vorbeam spuneau că ei nu l-au votat nici pe unul, nici pe altul. Făţărnicia civică la electoratul actual e firească precum respiraţia. Apostu a fost votat pentru că l-a recomandat Boc. Iar în Boc clujenii aveau încredere. De ce? Nu ştiu, probabil pentru că încrederea este foarte departe de analiza logică, bazată pe date concrete. Tot aşa cum au avut încredere în Băsescu. Şi unii încă mai au.

Dacă e adevărat ce spun procurorii (şi alţii) despre Apostu – cum că lua mită de la fel de fel de întreprinzători, de la lubeniţari la “onorabile” supermarketuri şi feluriţi constructori -, atunci nu ne putem îndoi că nivelul preţurilor unor produse şi servicii este explicabil: respectivii îşi recuperau pierderile prin preţurile din “piaţă” … Iar toate astea s-au putut întîmpla datorită … votului electoratului clujean.

Articole din aceeasi categorie