O nouă descoperire arheologică la Gherla

Totdeauna se ştia că împrejurimile oraşului Gherla au un trecut istoric bogat, chiar renumit. Zilele trecute ne-a parvenit o nouă veste din acest punct de vedere.

Vizitând sălile Muzeului de Istorie de pe strada Mihai Viteazu nr. 6, directorul instituţiei, dr. Mihai Descoperire-arheologicaMeşter ne-a informat despre existenţa unor piese din epoca bronzului în apropierea localităţii noastre, cercetările ulterioare şi sondajele arheologice ducând la identificarea unui depozit de piese de bronz. Toate aceste obiecte au fost descoperite într-o groapă de depunere rituală dintr-o pădure de lângă Gherla, fiind vorba de mai multe piese de bronz, găsite de specialiştii muzeului la   adâncime de aproximativ o jumătate de metru. Este vorba de un topor de tip celt, un vârf de suliţă, un suport de lumânare, trei brăţări, opt fragmente de seceră, două fragmente de sabie îndoită şi ruptă ritual şi două fragmente de rebut de bronz provenite în urma topirii. Piesele descoperite datează de acum 3504 ani şi aparţin epocii Descoperire-arheologica-1bronzului târziu.

Reamintim că depozite de bronz au mai fost descoperite la Fizeşu Gherlii şi Buza, comune de pe Câmpie. Sunt obiecte valoroase, specifice epocii bronzului târziu, care se  adaugă la celelalte exponate aflate în patrimoniul muzeului gherlean. Această nouă descoperire arheologică semnifică preocupările oamenilor din aceea vreme: agricultură, vânătoare, dar şi conflictele intertribale.

Directorul Muzeului de Istorie Gherla, dr. Mihai Meşter ne-a declarat că în viitor noile descoperiri arheologice din jurul oraşului vor fi prezentate şi publicului. Cu acest prilej adresăm invitaţia gherlenilor să treacă pragul muzeului şi să facă cunoştinţă cu obiectele expuse în sălile de la parter. În curtea Muzeului de Istorie Gherla vizitatorii pot admira lapidariul cu obiectele descoperite cu ocazia cercetărilor arheologice de la Castrul Roman din vecinătatea SC „Sortilemn” SA (fostul CPL).

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie