O bază de date care cuprinde 50.000 de documente medievale a fost lansată la UBB

O echipă de istorici de la Arhivele Naţionale ale României a lansat, joi, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, un proiect prin care au fost digitizate 50.000 de documente de epocă medievală, la care va putea avea acces, prin internet, orice persoană, nu doar cercetători sau specialişti, informează AGERPRES.

Aproape jumătate din această bază de documente de secol XIII-XV provine din arhivele de la Cluj în care UBB-27sînt cuprinse înscrisuri din întreaga Transilvanie.

Directorul Arhivelor Naţionale ale României, Ioan Drăgan, a declarat, la evenimentul de lansare, că prin acest proiect se facilitează un acces foarte larg al acestor documente şi, în acelaşi timp, permisiunea de a vedea documentele originale va fi restrînsă, pentru o mai bună protejare a acestora în viitor. ”Proiectul este o mare realizare a Arhivelor Naţionale ale României, este inedit din multe puncte de vedere, fiind prima acţiune de digitizare masivă a documentelor medievale. Un astfel de proiect ne aşază în rîndul lumii, iar digitizarea duce la îndeplinirea obiectivelor instituţiei, asigurînd conservarea fondului arhivistic, dar facilitînd şi cercetarea ştiinţifică la maximum. Un cercetător va vedea documentele medievale de acasă, la biroul propriu, fără praf, fără deplasări la arhive. Digitizarea a fost o experienţă extraordinară şi a dus şi la definitivarea evidenţei documentelor în depozit”, a spus Ioan Drăgan.

În această platformă, pe care pot fi văzute deja aproximativ 5.000 de documente, restul urmînd să fie accesibile din toamnă, vor mai fi incluse şi alte documente de epocă medievală ale altor instituţii din ţară.

„Proiectul prevede scanarea şi inventarierea tuturor documentelor din arhivele României care sînt înainte de anul 1600, indiferent de forma de păstrare, deci din secolele XIII – XVI. Am scanat pînă acum 50.000 de documente, cele mai vechi datînd din anul 1224. Cele mai multe documente, circa 20.000, aparţin arhivelor din Cluj, aici fiind păstrate arhiva oraşelor Bistriţa, Cluj, dar şi arhive nobiliare de familie”, a spus managerul proiectului, Marius Diaconescu, conferenţiar în cadrul Universităţii Bucureşti.

Proiectul „Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naţionale ale României” este implementat de Universitatea Bucureşti în parteneriat cu UBB, Arhivele Naţionale ale României şi Arhivele Naţionale ale Norvegiei, avînd ca perioadă de desfăşurare intervalul decembrie 2014-octombrie 2016 şi este finanţat cu 980.000 de euro în cadrul Mecanismului SEE privind „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”. Baza de date poate fi accesată gratuit la adresa www.arhivamedievala.ro.

Articole din aceeasi categorie