Nu neglijaţi potenţialul morbid al Bolii Lyme

lymeBoala Lyme, sau Borelioza, este o zoonoză etichetată ca o afecţiune multisistemică, de cauză infecţioasă, determinată de spirocheta Borrelia burgdorferi, transmisă la om prin înţepătura de căpuşă, Ixodes ricinus, un parazit al rozătoarelor mici, al cerbilor, cîinilor şi, ocazional, al omului. Nu toate căpuşele sînt însă purtătoare de Borrelia burgdorferi, aşadar nu toate persoanele muşcate de căpuşă vor dezvolta boala, dar sigur muşcătura de căpuşă este un risc mare, de luat totuşi în considerare. Din fericire, mai putin de 5 % (1 din 20) dintre înţepăturile de căpuşă produc infecţia şi doar 30% dintre căpuşe pot, de fapt, să cauzeze boala Lyme, care este acum cea mai frecventă infecţie cu transmitere vectorială în SUA şi raportată de CDC în ultimii 10 ani.

Harta, elaborată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), ilustrează distribuţia europeană a căpuşelor Ixodes ricinus, principalul vector al borreliozei Lyme şi al altor infecţii transmise de căpuşe, în care pentru anul 2015 ni se arată o Românie în întregime roşie la caz. Există azi mii de cetăţeni români care suferă de Boala Lyme, afecţiune de care sînt nediagnosticaţi (sau nediagnosticaţi corect), care nu sînt nici trataţi sau sînt trataţi greşit, pentru alte boli. Şi totuşi, instituţiile de supraveghere din România (CNSCBT) raportează în 2014 o scădere a cazurilor raportate de boală Lyme cu 72% faţă de 2013 (758 de persoane cu infecţie confirmată), iar în 2013 o scădere faţă de 2012 cu 60% (1.762 de persoane).
B. Lyme mai este supranumită şi “boala cu 1000 de feţe“ din cauza faptului că, afectînd întregul org
anism, simptomele ei mimează foarte bine simptomele altor boli. Boala nu conferă imunitate si nu este vaccin în uz împotriva sa.

Se solicită autorităţilor competente din România să adopte în cel mai scurt timp măsuri de modificare a criteriilor de diagnostic şi raportare, după ghidurile ILADS ( International Lyme and Associated Diseases Society). Este nevoie şi de dotare a fiecărui spital judeţean măcar cu un microscop cu condensator cîmp întunecat şi instruirea temeinică a personalului care-l foloseşte; şi, măcar zonal să fie un laborator de specialitate cu kit-uri de diagnostic pentru Borrelia şi coinfecţii, actualizate şi specifice tulpinilor de la noi din ţară. Totodată, la nivelul instituţilor de raportare, zonele endemice cunoscute să fie marcate vizibil pentru populaţie, cu pancarte, bannere şi alte mijloace de semnalizare şi cu noţiuni de conduită care să se aplice în aceste regiuni.

Ca măsuri de prevenţie a Boreliozei se mai impun: screening-ul general al populaţiei la cabinetele de medicină familială şi/sau de specialitate, screening-ul obligatoriu al gravidelor în primul şi ultimul trimestru de sarcină şi, eventual, şi pe perioada alăptării, screening-ul rezervelor de sînge pentru Borrelia şi co-infecţii (Anaplasma, Babesia etc.).
Dr. Liana Monica Deac
Medic primar epidemiolog

Articole din aceeasi categorie