Noul Parc industrial din Luna va crea mii de locuri de muncă

Așezată pe DN-15, în dreapta Arieșului, care duce apele din Țara Moților spre Mureș, Luna este una dintre cele mai frumoase comune din județul Cluj, cu o arhitectură bine echilibrată, cu gospodării viguroase, în care domină via și pomii fructiferi, cu mănoase terenuri agricole cultivate în structuri asociative, dar şi cu perspective de dezvoltare economică. Despre toate acestea am vorbit cu primarul Aurel Giurgiu.

Rep: Domnule primar, Aurel Giurgiu, este chiar o plăcere să te plimbi prin Luna, Luncani și Gligorești în acest început de septembrie, când strugurii au, deja, culoarea și aroma mustului, iar roadele pământului, mă refer la legume, sfeclă de zahăr, floarea soarelui și porumb își așteaptă culegătorii. Se fac investiții în agricultură, dar văd că și infrastructura comunei se dezvoltă într-un ritm bun, aș putea spune vertiginos.

Aurel Giurgiu: Chiar dacă folosim superlative, vă asigur că ele au acoperire faptică. Bunăoară, trebuie să rețineți că am finalizat un proiect european integrat, pe Măsura 322, în valoare de 2,7 milioane euro, cu ajutorul căruia am introdus apa și canalizarea la Luncani, urmând ca în câteva zile să predăm rețeaua operatorului unic – Compania de apă Arieș.

Prima noastră grijă a fost să racordăm grădinița și școala la rețea de apă, pentru obținerea avizele impuse de buna funcționare a acestor unități de învățământ din prima zi a noului an școlar. Grădinița este nou construită, prin același proiect, finisată și dotată la nivel european, şi credem că este este o plăcută surpriză nu doar pentru cei mici, ci și pentru părinți și cadrele didactice ce vor funcționa aici.

Din suma de 2,7 milioane euro am reabilitat și dotat căminul cultural din Luncani și am refăcut trama stradală, iar la Gligorești se lucrează la betonarea rigolelor de pe aliniamentele drumului cu sume suportate din veniturile comunei.

Rep: Am observat că și în Luna aveți șantiere.

Aurel Giurgiu: După finalizarea multor lucrări de infrastructură, constând în introducerea apei, canalizării, a gazului metan, pe Măsura 7.2 am obținut 40 miliarde lei vechi, pe care îi folosim la asfaltarea unor străzi a căror lungime însumează 3,8 km.

Pentru că vorbim de șantiere, trebuie să amintesc faptul că, printr-un proiect ISPA al comunității asociative Arieș, unde suntem membri, avem o finanțare de 16 milioane roni, sumă ce ne ajută să rezolvăm în totalitate problema apei și canalizării în cele trei sate componente ale comunei noastre.

Rep: Mai aveți și alte investiții asumate de administrația locală?

Aurel Giurgiu: În curs de execuție se află dispensarul uman din Luncani, care va fi ridicat prin finanțarea unui alt proiect din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, obiectiv necesar populației din acest sat, care vor avea medicul de familie și chiar o farmacie la locul de domiciliu chiar la finele acestui an, dacă societatea constructoare își respectă obligațiile contractuale.

Tot la Luncani construim un teren de sport cu gazon artificial, ale cărui dimensiuni vor fi omologate de FIFA, iar la Gligorești amenajăm un teren de sport sintetic, multifuncțional, cu nocturnă.

Rep: Ce schimbări benefice aduce comunei Luna înființarea parcului industrial Tetarom V?

Aurel Giurgiu: Mai întâi trebuie precizat că s-a stabilit locația în dreapta Arieșului, unde comuna participă cu 115 ha de teren, care aparține domeniului public local, și acum se fac studiile de fezabilitate, după care încep lucrările de ducere a infrastructurii și construcțiile aferente. De acum se interesează de acest parc firme de prestigiu din Europa și Asia, exemplele care confirmă această afirmație fiind BMW și Mitsubishi.

Firesc, aici vor apărea câteva mii de locuri de muncă, atât pentru cei din Luna cât și pentru cei din zona Câmpia Turzii – Luduș. Noi, Consiliul local și Primăria Luna, am demarat un potențial program de construcții de locuințe, oferind 12 ha de teren pentru construirea a 101 case pentru tinerii de până la 35 de ani, precum și a unui bloc de locuințe cu 132 de apartamente, ultima construcție urmând să fie finanțată din bugetul local.

În acest bloc vor primi locuințe și militarii de la Baza 71 aeriană „General Emanoil Ionescu”, care beneficiază de un important program de dezvoltare. Se cunoaşte că extinderea acestei baze militare a necesitat preluarea a 370 ha terenuri aflate în proprietatea privată a cetățenilor comunei noastre, la preţul de 0,32 lei/mp, în timp ce prețul pieței libere este de 4 – 5 euro/mp. Cu toate diligențele făcute, prețurile au rămas derizorii, generând foarte multe procese, ce se află pe rol în instanță.

Putem concluziona că Luna a semnat certificatul de naștere al Tetarom V, iar investițiile promovate de conducerea comunei vin să sprijine noi dimensiuni de dezvoltare economică.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie