Noul an școlar, sub semnul incertitudinii și al haosului

Noul an școlar începe în 14 septembrie– (dacă începe atunci) sub semnul incertitudinii și al haosului. Nici nu-i de mirare, doar guvernanții sunt în campanie electorală și au alte treburi pe cap. Începând cu prim-ministrul Orban care, zilele trecute, a „abramburit” și mai mult situația, când preciza că au fost discuții privind începerea școlii în clase, de la 1 octombrie. Ieri, însă, premierul, a dat asigurări că școala va începe totuși pe 14 septembrie în funcție de scenariile discutate de Guvern, pe baza datelor transmise de DSP și că la școală „copiii vor fi mai în siguranță” decât au fost în vacanță, dacă vor fi respectate regulile.

Tot ieri, și ministrul Educației, Monica Anisie, dădea asigurări că părinții vor afla până în 10 septembrie cum vor începe copiii lor școala sau grădinița. „Până pe 10 septembrie trebuie să afle. Școlile trebuie să comunice până pe data de 10 septembrie decizia cu privire la începerea școlii”, a spus Anisie.

Potrivit ministrului, fiecare unitate de învățământ ar trebui ca cel târziu marți să se întrunească în ședința Consiliului de Administrație, să facă propunerea către inspectoratul școlar cu programul concret de începere a școlii din 14 septembrie.

Cu alte cuvinte -constatăm noi- mai este doar o săptămână până la începerea școlii, dar părinții și elevii nu știu încă ce îi așteaptă și mai ales dacă vor putea învăța în siguranță anul acesta școlar, în contextul pandemiei.

Nici autoritățile locale nu au prea multe de spus în ce privește începerea și desfășurarea noului an școlar. Știm doar că scenariul ideal este cât mai mulți copii la școală, din 14 septembrie. Doar alegerile locale bat la ușă, iar campania electorală e în toi, așadar prioritățile politicienilor sunt altele decât școala.

Ce să mai spunem de tablete și de cursurile online… Săptămâna trecută, Guvernul a anulat licitația pentru achiziția a 167.000 din cele 250.000 de tablete, așa că elevii din multe zone ale țării vor întâmpina din nou dificultăți în ce privește învățarea în această formă.

Ce au învățat decidenții politici din toată pandemia aceasta? Se pare că aproape nimic, de vreme ce repetă greșeli făcute la începutul ei. Păcat că oalele se sparg în capul elevilor și părinților, care nu numai că sunt speriați de temutul coronavirus și de răspândirea lui, dar mai sunt și ținuți în șah de autorități.

Articole din aceeasi categorie